Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Andros heeft een landoppervlakte van 400 km2, een kustlijn van 177 km en 10.000 inwoners. Het is het meest noordelijk gelegen eiland van de Cycladen.

Het eiland heeft een grote scheepvaart traditie. Andros is een behoorlijk groen eiland met veel water.

Op Andros komen de veerboten aan in de havenplaats Gavrio. Langs de nauwe, met marmer geplaveide kronkelstraten van de hoofdstad Andros liggen deftige patriciërshuizen en huizen met een duidelijke Venetiaanse invloed. Messari is één van de mooiste dorpen van Andros. Het ligt 5 km ten noordwesten van de hoofdstad. Het dorpje Korthi doet robuust aan door de oude huizen uit de 16e en 17e eeuw en de overblijfselen van een Venetiaanse vesting. Boven het dorp Apika, bekend om de mineraalwaterbronnen, prijkt een klooster.

Cultuur
Andros heeft een museum voor moderne kunst (museum Goulandri), een maritiem museum en een archeologisch museum.

Natuur
Andros is, net als Naxos, groener dan het gemiddelde Cycladen-eiland. In de beschutting van het hoge Petalongebergte liggen vruchtbare dalen. Dennenbomen worden er afgewisseld door vele olijfboom -, citrusboom, -en wijngaarden.

Te zien en te doen
In Andros of Chora is het waard om bezoek te brengen aan:
-Het Venetiaanse kasteel.
-Verscheidene kerken.
-Het imposante bejaardenhuis en de maritieme schoolgebouwen die zich onderscheiden van de overige indrukwekkende gebouwen in Andros.
-Het huis van 'Kairis', een mooi traditioneel herenhuis uit het begin van de 20e eeuw.
-De pinakotheek, gesticht door de bekende verzamelaar Gulandris, organiseert elke zomer belangrijke tentoonstellingen met werken van o.a Picasso en Monet.
-Schilderachtige dorpen in de omgeving zijn: Livadia, Nimporio en Sineti.
-Het archeologisch museum waar mooie Oud-griekse, Romeinse en Byzantijnse vondsten zijn ondergebracht afkomstig van de opgravingen op het eiland.
-Het museum van volks -en christelijke kunst met een mooie collectie overzichten van het traditionele dagelijks leven en het christelijk geloof.Andros-zee
-Het maritiem museum, waar de geschiedenis van de scheepvaart van Andros wordt getoond.
-Het museum van moderne kunst, ook weer gesticht door de verzamelaar Goulandris. Dit museum verleent onderdak aan werken van bekende Griekse kunstenaars en organiseert tentoonstellingen met werken van bekende buitenlandse kunstenaars.
Evenementen die hier gevierd worden zijn:
-Carnaval
-Panigiria
-Internationale chorus festival in juni
-Maria Hemelvaart op 15 augustus.
Apikia ligt in een groene omgeving met stromend water. Te bezichtigen is hier:
-Het klooster Agios Nikolaos, gebouwd in de 18e eeuw, heeft een rijke collectie aan liturgische voorwerpen en een mooi, uit hout gesneden, templon.
-Het dorp heeft mooie villa's tussen de bomen. Imposant is hier de verdedigingstoren van Bisti-Mouvela, gebouwd in de 17e eeuw ter bescherming.
Evenementen die hier worden gehouden zijn:
-De Panigiri van Agia Marina op 17 juli.
-Maria Hhemelvaart op 15 augustus.
-De geboorte van Maria op 8 september.
Mesaria is een van de mooiste dorpen van Andros, gelegen in het binnenland. Leuk om te bezoeken is hier:
-De Tachiarchiskerk met mooie houten decoratie, gebouwd in de 12e eeuw.
-De parochiekerk van Agios NIkolaos uit 1734 met bijzondere iconen uit dezelfde tijd als de kerk zelf.
-Het klooster Panachrantos in het plaatsje Falika is een vestingachtige constructie, gebouwd in de 10e eeuw, en is in het bezit van een zeer belangrijke icoon van Panagia (Maria).
-De "Chaos" grot in de plaats Aladino.
andros batsiBatsi is een plaats rondom een baai met zandstrand. Het is een mooie toersistische plaats. Het is leuk om een bezoek te brengen hier aan:
-Het klooster Zoodochos Pigi (Bron van het Leven). Het ligt op een hoogte van 320 m en biedt een prachtig uitzicht. Belangrijke geschriften en code worden hier bewaard, vooral met betrekking tot de Griekse revolutie in 1821.
Ormos Korthiou is een schioderachtige nederzetting aan zee en bekend door de traditionele feesten die er gegeven worden zoals:
-Panagiria
-Carnaval
-Een cultureel evenement in augustus.
-Agios fanourios op 27 augustus
-Agios Panteleimon op 27 juli.
Paleopolis is gebouwd op de plek van de oude hoofdstad van Andros. Te bezichtigen is hier:
-Ruïnes van de oude hoofdstad. Opgravingen hebben resten bloot gelegd van de agora, tempels en de stadsmuren. Vondsten die tijdens de opgravingen zijn gedaan worden tentoongesteld in het archeologisch museum.
-De geometrische nederzetting Zagora uit de 10e-8e eeuw v. Chr. Ook hier zijn nog resten van de stadsmuren en oude huizen te zien. Tijdens de bloeitijd van de oude hoofdstad had het belangrijke handelsbetrekkingen met de naburige eilanden. Vondsten hiervan zijn te zien in het archeologisch museum.

Stranden
Mooie stranden zijn te vinden bij de plaatsen Gavrio, Nimporio en Batsi. Het strand van Korthi ligt in een prachtige baai. In de buurt van Batsi is het naaktstrand Agia Marina.

Uitgaan
Andros stad en de badplaatsen bieden gezellige uitgaansmogelijkheden.

Sporten
De mooie natuur en de fraaie, soms eenzame stranden maken het eiland tot een wandel- en zwemparadijs.

Accommodatie
De in totaal 18 voornamelijk eenvoudige hotels zijn verspreid over de plaatsen Andros stad, Apika, Batsi, Gavrio en Korthi. Op het eiland is ook een camping.

Jachthavens
Er is een jachthaven in Andros stad.

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com