Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Patmos heeft een landoppervlakte van 34 km2 met een kustlijn van 63 km en een bevolking van 2.900.

Het is het meest noordelijke eiland van de Dodekanessos en heeft een afwisselend landschap met smalle valleien en indrukwekkende rotsen.

Het klooster van Ag. Ioannis Theologos is overal op het eiland duidelijk zichtbaar. Patmos is bewoond sinds de prehistorische jaren. In de Romeinse periode was dit het eiland waarnaar tegenstanders werden verbannen.
Hier heeft ook Ioannis, leerling van Christus, de Apocalyps geschreven. In de byzantijnse -en latere jaren heeft het eiland grote welvaart gekend vanwege haar religieuze betekenis.

Cultuur
De geschiedenis van Patmos lijkt te beginnen op het moment dat de heilige Johannes een voet op het eiland zette. Sinds die tijd staat het eiland in het teken van de Grieks-orthodoxe cultuur. Natuur Patmos is een klein, woest ogend eiland. In feite bestaat het uit drie donkere vulkanische rotsformaties, die een paar honderd meter boven de zeespiegel uitsteken. Het dominerende klooster op de bergtop en de rustieke witte bebouwing eronder, met verspreid staande olijfbomen, bepalen het gezicht van Patmos. De kustlijn is grillig en heeft veel inhammen tussen de hoge rotsen. Te zien en te doen Chora is een traditionele nederzetting gebouwd door bekwame bouwvakkers rondom het klooster. Het is een samenstelling van schoonheid en harmonie. De huizen hebben er platte daken om het schaarse regenwater op te vangen en zijn dicht op elkaar gebouwd zodat ze een natuurlijke bescherming bieden na het sluiten van bepaalde poorten. Verder heeft het dorp labyrinth-achtige geplaveide steegjes en oude kerken.

De moeite waard om te gaan bekijken is: -Het kasteelklooster (alleen mannen) van Ag. Ioannis Theologos uit 1088, gebouwd uit een donkere steensoort. Het klooster valt op door zijn donkere voorkomen tussen alle witte huizen van het eiland. Het is een middeleeuws verdedigingsbouwwerk met een schitterend uitzicht vanaf het terras en het heeft Patmos gemaakt tot een cultureel christelijk centrum.

De kloostergebouwen worden omringd door muren met kantelen. Binnen het complex vindt men verschillende oude kerken met zeer oude iconen, veel byzantijnse kunstwerken en prachtig uit hout gesneden iconenwanden. Onder de schatten bevinden zich ook enorme hoeveelheden manuscripten, perkamenten en monnikenwerk van de 6e - 19e eeuw. In de hoofdkerk, in de kapel van de Heilige Maagd, zijn prachtige muurschilderingen te zien.

-De grot van de Apocalyps. Volgens de overlevering schreef Ag. Ioannis hier de Apocalyps ('Openbaring van Johannes'). De grot wordt omringd door een klooster. Bij de ingang bevindt zich de Ag. Anna kerk.
-De religieuze academie “Patmiada”gesticht in 1713 en een leercentrum voor de onderworpen Grieken tijdens de Turkse bezetting. Veel bekende geleerden hebben hier gestudeerd.
-De verschillende kerken, stuk voor stuk met grote historisch-architectonische waarde.
-Het folkloristisch museum in het “Simantiri” herenhuis, gebouwd in 1625, heeft mooie voorwerpen in haar collectie.
-Het kerkelijk museum in het klooster van Ag. Ioannis met veel liturgische voorwerpen, gewaden, iconen en manuscripten. Een zeer interessant museum. Evenementen die hier worden gehouden zijn:
-Pasen rituelen die op byzantijnse wijze worden gehouden. Alle religieuze vieringen op het eiland worden met grote ontroering gehouden.

kamaraSkala is de haven van het eiland in de oud Griekse tijd vanwege de diepe wateren en de veilige baai.De kleine havenplaats heeft smalle straatjes, witte huizen en kent een aardige bedrijvigheid door de aankomst van schepen. Oorspronkelijk was deze plaats alleen een opslagplaats voor goederen, maar het heeft zich ontwikkeld tot een grote nederzetting. Zwemmen kan men bij de stranden van Aspri, Mikri Amoudia, Merika, Chochlaka, Meloi en Agriolivado.

Bezienswaardigheden hier zijn:
-Een ruïne van een acropolis, de oude hoofdstad met overblijfselen van torens, kerken en andere gebouwen.
-De “baptisterion” van Ag. Ioannis Theologos uit de 9e eeuw.
-De Ag. Paraskevi kerk uit de 17e eeuw.
-“Petiskaravo” (het versteende eiland), een zogenaamd spookeiland.

Excursies
Dit meest noordelijk gelegen eiland van de Dodekanessos ligt ten zuiden van de eilanden Ikaria en Samos (Noord-Egeïsche Archipel). De volgende excursies worden aangeboden:
- een boottocht rondom het eiland met bezoek aan verlaten strandjes;
- een excursie naar het Johannesklooster, de grot van Johannes en de twee overige kloosters;
- een uitstapje naar Leros en de omliggende eilandjes Fourni en Lipsi.

Stranden
Bij Patmion en Melol zijn twee zandstrandjes in een baai. Het schoonste zandstrand ligt bij Kambos en een rustig kiezelzandstrand bij Gricos. Uitgaan Omdat Patmos door vele dagjesmensen bezocht wordt, zijn er relatief veel kleine taverna's met terrasjes waar dineren en borrelen op ontspannende wijze samengaan.

Sporten
Enkele watersportmogelijkheden zijn te vinden bij het strand van Gricos. Verder kan men wandelen en zwemmen op Patmos.

Accommodatie
Zowel in Skala als Gricos zijn hotels, pensions en appartementen. Overnachtingsmogelijkheden worden ook door particulieren aangeboden. Jachthavens Skala (hier is ook een douanekantoor). Verbindingen Boten vanaf Patmos en vice versa.Hotels in Griekenland


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com