Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Vanaf het jaar 2000 ontstaan er steeds meer kleine bierbrouwerijen in Denemarken. Zij brouwen heel ambachtelijk. Naast dit groeiend aantal kleine brouwerijen zijn er 12 traditionele brouwerijen met Carlsberg als topper. Denemarken is een echt bierland.

Er is geen land ter wereld met dit inwonertal dat zo’n verscheidenheid aan kwaliteitsbieren heeft. Je hoeft nooit veel verder te gaan dan 30 kilometer om bij de volgende bierbrouwer te komen. Een bierreisje langs brouwerijen, waar natuurlijk het productieproces kan worden bekeken en waar – vanzelfsprekend – wordt geproefd, is helemaal niet zo’n gek idee. 

Bierrevolutie in Denemarken

Denemarken is al eeuwen een echt bierland. Tot eind vorige eeuw werd er echter vooral bier van het type pilsner gebrouwen. Na de eeuwwisseling kregen de Denen meer belangstelling voor hun eten en drinken en de kwaliteit ervan. En de bierdrinkers willen voor de afwisseling best eens afwijken van hun reguliere pilsje en een ander biertje drinken om de smaak op peil te houden. 

Overal kleine bierbrouwerijen

Deze groeiende belangstelling voor verschillende bieren betekent een revolutie in de wereld van het biertje. De verkoop van speciale bieren nemen hand over hand toe. Waren het tien jaar geleden nog Carlsberg en Tuborg die in de Deense bierwereld domineerden, nu zijn er binnen enkele jaren zo’n 35 nieuwe brouwerijen bijgekomen. Zij brouwen alle hun eigen ambachtelijke biertje, dat door de consument hooglijk wordt gewaardeerd.
De keus aan bieren is nog nooit zo groot geweest. Volgens insiders wordt het aantal brouwers groter en groeit het aantal speciale bieren in Denemarken voorlopig nog. Voor iedere gelegenheid en iedere stemming je eigen bier. 

Herslev Brouwerij

Ongeveer 10 kilometer buiten Roskilde in het pittorekse plaatsje Herslev wordt sinds 2004 bier gebrouwen op de boerderij annex brouwerij van Tore Jørgensen.
De Herslev Brouwerij produceert jaarlijks ongeveer 3000 liter bier. De brouwerij heeft 5 merken en brouwt daarnaast seizoensgebonden bieren. De Denen drinken bijvoorbeeld met kerstmis het liefst speciaal kerstbier. De brouwerij heeft zijn eigen winkel en winkelbar, waar het bier geproefd kan worden en men een praatje kan maken met de brouwer. 

Refsvindinge Brouwerij

Aan de hoofdweg tussen Svendborg en Nyborg net buiten het dorp Refsvindinge staat de Refsvindinge Brouwerij. Op het erf van een boerderij wijzen borden naar de brouwerij. Vele tientallen bierkratten duiden op een druk zaakje. Geen wonder, want overal aan de muren hangen certificaten waaruit blijkt, dat het bier meermalen onderscheiden is. Brouwer John Juul Rasmussen laat met terechte trots de onderscheidingen zien.

Vakmanschap is het allerbelangrijkst bij deze bierbrouwer. Geen opgepoetst koper en modern roestvrijstaal, maar karakteristieke traditionele attributen, waaruit blijkt dat er al vier generaties op deze plek bier hebben gebrouwen. De brouwerij produceert 23 verschillende bieren.

The brewery produces 23 different beers which are sold in bottles directly from the farm and from shops all over the country.

Beer Factory

De Beer Factory is gelegen bij een klein agrarisch bedrijf in een gebied met veel zomerhuizen. De Factory ligt dichtbij Vejby Strand tussen Rågeleje en Tisvilde in het noorden van Seeland. Eind 2004 werd hier begonnen met het brouwen van bier door de twee jonge IT’ers Martin Sønderkær Larsen en Christian Skovdal Andersen. Beiden ontdekten, dat bier meer is dan een koele drank.

De twee vrienden startten met hun bierexperiment in de keuken. Via internet kwamen ze bij toeval in contact met een Engelse brouwer, die zijn brouwerij wilde sluiten. Een groot deel van de installatie is naar Denemarken overgebracht, waar de beide heren nu full time werken aan lekker bier. Ze willen geen grote brouwerij. Het doel is een kwaliteitsbier en wat seizoensbieren. Er wordt dagelijks 2000 liter bier gebrouwen.
Er is een speciale bezoekersruimte, waar je wordt uitgenodigd om het bier te proeven. Het bedrijf kan dan tevens bezichtigd worden. 

Bøgedal Brouwerij

Bøgedal is de naam van een eeuwenoude boerderij in Høllund, ongeveer 10 km van Vejle op Jutland. Een rustiek, charmant en ook romantisch bedrijfje, dat is gevestigd is de vroegere koeienstal. Het geheel is in stijl gerestaureerd en aangepast.

Casper Vorting doet de rondleidingen. Hij blijkt gevoel te hebben voor een goed product en voor tradities. Hij heeft dan ook een zwak voor het traditionele bierbrouwen. In 2002 begon hij op een zonder een overdaad aan machines bier te brouwen. In zijn brouwerij stroomt het bier zonder gepompt te worden van vat naar vat. Om de stroming te bereiken wordt er op verschillende niveaus gewerkt; het bier stroomt uiteindelijk naar een laag gelegen opvangpunt. Vorting besteedt vooral ook aandacht aan kwalitatief hoogwaardige grondstoffen. 

Bezoek een microbrouwerij

Tal van deze prille brouwerijen zijn te bezoeken. Voor een actuele ‘brouwerijlijst’ kijk op www.ale.dk.

 

U kunt het aanbod van Belvilla ook hier selecteren:


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com