Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Monviso valle varaitaHet Valle Varaita is een bergdal in de Noord-Italiaanse regio Piëmont (provincie Cuneo). De vallei is uitgesleten door de rivier de Varaita die ontspringt op de zuidelijke helling van de Monte Aiguillette (3298 m) en nabij Casalgrasso samenstroomt met de Po. Het Valle Varaita opent zich bij Costigliole Saluzzo in de Povlakte en loopt uit op de 2748 meter hoge Colle dell'Agnello die de grens met Frankrijk vormt. Het belangrijkste zijdal is het Valle Bellino.

Tot de bergen die het dal omgeven behoort de Monviso. Deze 3841 meter hoge top is al vanuit de verte herkenbaar vanwege zijn markante piramidevorm. Andere belangrijke toppen zijn de Pain de Sucre (3208 m), Pic d'Asti (3220 m) en Tête des Toillies (3175 m). De hoofdplaats van het dal is Sampeyre. Vanuit deze plaats gaat in zuidelijke richting een weg over de Sampeyrepas (2284 m) naar Stroppo in het naastgelegen Valle Maira. Achter in het dal ligt Pontechianale dat uit een aantal kleine Occitaanssprekende nederzettingen bestaat. Hier ligt het stuwmeer Lago di Castello waar gedurende de zomer op gesurft wordt. 's Winters wordt er op diverse plaatsen in het dal geskied.

Pontechianale is een gemeente in de Italiaanse provincie Cuneo (regio Piëmont) en telt 202 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 94,5 km², de bevolkingsdichtheid is 2 inwoners per km².

Pontechianale grenst aan de volgende gemeenten: Bellino, Casteldelfino, Crissolo, Molines-en-Queyras (FR-05), Oncino, Ristolas (FR-05), Saint-Paul (FR-04), Saint-Véran (FR-05).

Valle Varaita Trekking: splinternieuwe wandelroute in Piemonte

Triangolo d'Oro Tracciamo Segnavia. Valle Varaita TrekkingIn deze reportage beschrijft Carel Brendel, oud-redacteur van het Algemeen Dagblad, een wandelroute, de Valle Varaita Trekking, die onlangs in de Italiaanse regio Piemonte is geopend. Hij liep deze wandelroute samen met zijn vrouw als eerste buitenlandse toerist.
Wandelroute Valle Varaita Trekking

monte viso varaita 1In de Italiaanse regio Piemonte (provincie Cuneo) is op 22 juni een nieuwe meerdaagse wandelroute officieel ingewijd. Het gaat om de Valle Varaita Trekking. Het pad bestaat uit 12 etappes. De start is in Verzuolo in de Povlakte. Vandaar gaat het in vijf dagen langs de noordkant van het Valle Varaita naar het schilderachtige dorp Chianale aan de voet van de Col Agnel. De wandelroute voert via de zuidkant van het langgerekte dal in zeven dagen terug naar het eindpunt Costigliole Saluzzo, vlak bij Verzuolo.
Uitzicht op Mont-Blanc-massief

Monte VisoVrijwilligers brachten halverwege juni de laatste rood-witte markeringen aan. De route maakt gebruik van bestaande paden, boswegen en landweggetjes. De zeer afwisselende Trekking begint tussen de wijngaarden en boomgaarden, klimt langs vervallen gehuchten, en door loof- en naaldbossen naar de bergweiden boven Chianale, dat is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië. Hoogtepunt aan de zuidkant van Valle Varaita is het vlak onder een bergkam gelegen bedevaartsoord Valmala. Bij helder weer zie je niet alleen de Monte Viso maar ook het Mont-Blanc-massief, Gran Paradiso en de Monte Rosa.
Colle della Battagliola

Aan het eind van iedere etappe is er een hotel, herberg, refuge, postotappa (gîted’étape) of bed & breakfast. Alle etappes vallen onder de Italiaanse moeilijkheidsgraad E: bewegwijzerde bergpaden zonder steenslag of sneeuwvelden. Op de zwaarste dag – op papier 6.30 uur maar in de praktijk veel langer - wordt meer dan 1000 meter geklommen, de gemiddelde stijging is ongeveer 600 meter per dag. Het hoogste punt is de Colle della Battagliola (2.285 meter). De gemiddelde loopafstand is 5 uur per dag. De mogelijkheid bestaat om de bagage te laten vervoeren.
Carel Brendel. Borgata Castello, IsascaInformatie Valle Varaita Trekking

De website van de Valle Varaita Trekking is op dit moment alleen nog maar in het Italiaans. Frans- en Engelstalige routebeschrijvingen staan in het gidsje van het wandelpad, dat is te bestellen is bij de Associazione Valle Varaita Trekking, e-mail

In de gids en op de website - www.vallevaraitatrekking.it - staan ook de overnachtingsadressen. Voor het bagagevervoer in Valle Varaita zorgt Segnavia in Brossasco.

Accommodatie: Chalet Seggiovia.it

Hotel Seggiovia in Booking.com

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Route van Saluzzo naar Pontechianale op Google Maps:

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com