Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Beleef de wereld van hekserij en ridders in Noord-Spaanse regio. De Spaanse regio Navarra heeft een rijke geschiedenis

waarbij legendes, mythen en sagen een grote rol spelen. Koningen, veldslagen, ridders, wraak, kwakzalvers, reuzenfiguren en heksen...De in het noorden van Spanje gelegen regio is een absolute must visit bestemming waar niet alleen de kinderen maar ook de volwassenen zich weer kind kunnen voelen. Deze zomer kan het gehele gezin de valleien van ridder Roland bewandelen, de wereld van hekserij en magie ontdekken tijdens het dorpsfeest 'de afdaling van de heks' en een bezoek brengen aan het heksenmuseum van Zugarramurdi.

Navarrese heksen
De geïsoleerde ligging van Navarra in het noorden van Spanje, het heuvelachtige groene landschap en de tot verbeelding sprekende kerkjes en kastelen hebben ervoor gezorgd dat Navarra een regio vol legendes en mythes is geworden. De ‘afdaling van de heks’ is hier een duidelijk voorbeeld van en is al meer dan 20 jaar het startschot van het dorpsfeest van Vidángoz in de Roncal-vallei. Dit dorpsfeest wordt eind augustus gehouden ter ere van Sint-Augustinus. De Catalaan Ignacio Doñate kwam tijdens een zomer in de Roncel-vallei met dit initiatief. Hij zag in de rijke hekserijtraditie van Vidángoz een kans om het feest een magisch begin te geven. Om middernacht wordt het dorp in donkere stilte gehuld waardoor een mysterieuze sfeer ontstaat. Verklede jongeren uit het dorp steken hun fakkels aan bij het grote vuur op de heuvel van Pitxorronga om vervolgens uitbundig rond het vuur te dansen. Dan daalt de heks Maruja -via een kabel- met haar bezem af en wordt zij na de openingstoespraak welkom geheten op dit feest. Hierna onstaat een vrolijke optocht en gaat het feest definitief van start. De viering wordt na vijf dagen afgesloten met een traditionele opstijging van de heks.

Magie en hekserij
Behalve de Roncal-vallei kent Navarra ook het behekste dorpje Zugarramurdi, gelegen vlakbij de Baztan-vallei, waar magie en heksenbijeenkomsten een feit zijn. De eenvoudige huizen, het uitgestrekte groenachtige landschap en de charme van het dorp maken het absoluut een bezoek waard. In de grotten van Zugarramurdi, op enkele minuten afstand van het dorp, vonden de vele heksenbijeenkomsten plaats die ertoe hebben geleid dat er in de 16e eeuw 16 vrouwen door de inquisitie werden terechtgesteld. In het heksenmuseum van Zugarramurdi, vlakbij de beroemde grotten, worden de verschilllende mythes en legendes rondom de heksenrij uitgebreid uitgebeeld en verteld.

Hekserijroutes
Iedereen die wordt aangetrokken door de wereld van heksen, heksensabbaten en duiveluitbanningen of de vervolging van ketters kan één van de 4 magische hekserijroutes volgen die door Navarra lopen. Tijdens de routes kan er kennis gemaakt worden met de eerste heksenjachten in Navarra, met de mythes rondom de hekserij en de vroegere kwakzalvers uit de omgeving van Estella.

Ridders in Navarra Behalve hekserij en magie kent de regio van Navarra nog vele andere mythes en legendes. Een voorbeeld hiervan is het verhaal rondom de heldhaftige strijd van ridder Roland in de vallei van Roncesvalles. Tijdens een wandeling door de Navarrese vallei van Roncesvalles voel je de mythes en legendes in de lucht hangen. Wat veel mensen niet weten is dat volgens een legende in het dorp Roncesvalles in 778 de beroemde Slag van Roncesvaux plaatsvond tussen de Basken en het Frankische leger (onder leiding van Karel de Grote). Tijdens deze slag werd de leider van de Frankische achterhoeden, ridder Roland, vermoord. In de latere Middeleeuwen werd Roland een populaire held die in liederen en proza werd bezongen. Het bekendste van deze liederen is het 12e-eeuwse Chanson de Roland.

Over Navarra
Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. Dit voormalige koninkrijk is nu een autonome gemeenschap, waarbij de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien zijn. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.

Bereikbaarheid
Vanuit Nederland is Navarra goed bereikbaar met de auto of met low cost carriers als transavia.com (via Biarritz), Iberia (via Madrid naar Pamplona) of Vueling (Bilbao).

Meer informatie Navarra: www.turismo.navarra.es

 


 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com