Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Van der Wiel onderzoekt stad in tropische omstandigheden

Van 14 oktober t/m 14 januari 2018 vindt in Museum Boijmans Van Beuningen de designtentoonstelling 'Change the system' plaats. Jólan van der Wiel is met zijn Tropic City Lab onderdeel van deze grote expositie die gaat over hoe veranderkracht en creativiteit nodig zijn om de maatschappelijke thema's schaarste, conflict en meerstemmigheid het hoofd te bieden. In zijn Tropic City Lab onderzoekt Van der Wiel hoe we ons in een veranderend klimaat kunnen laten inspireren door omstandigheden als extreme weersomstandigheden en het tropische ecosysteem. Van der Wiel creëert vormen, technieken en materialen om de stad van de tropen vorm te geven.

Jólan van der Wiel is gefascineerd door natuurkrachten en de manier waarop die krachten onze leefwereld beïnvloeden. In het langdurige project Odd Environments richt hij zich steeds op omgevingen waarin die krachten extreme vormen aannemen, zoals de woestijn of het poolklimaat. In de rondreizende tentoonstelling Tropic City gaat Van der Wiel uit van de Tropen. Recentelijk was dit project onder andere te zien bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Zijn zoektocht naar de kansen en inspiraties die de tropen bieden, gaat in de tentoonstelling Change the System een nieuwe fase in.
 

Rotterdam en water
Als havenstad gelegen aan rivieren en de kust heeft Rotterdam al eeuwenlang een bijzondere relatie met water. De zee heeft handel en economische bloei gebracht en inspireert steeds tot nieuwe technologie en producten. Daarnaast heeft de stad ook te maken met een gevecht met stijgend grondwater en wateroverschot. Museum Boijmans Van Beuningen is daar zelf een bekend voorbeeld van; de voortdurend dreigende overstromingen in zijn ondergrondse depots motiveerde het museum tot het initiëren van het vernieuwende (en bewust bovengrondse) collectiegebouw. Door klimaatverandering zal de waterspiegel van Rotterdam stijgen en zullen we te maken krijgen met extremere weersomstandigheden als zware regen afgewisseld met grote droogtes. In Change the System onderzoekt Jólan van der Wiel hoe al die uitersten kunnen inspireren tot andere perspectieven op water en kunnen leiden tot innovatieve designvormen.

Tropic City Lab
In Change the System toont Van der Wiel met zijn Water Lab hoe water praktische en esthetische waarde kan krijgen. Zo vind je in het Lab installaties waarin water in duizenden schelpjes wordt opgevangen, of vormt zware regen een reeks vazen van water dat altijd blijft stromen. Ook ontwierp hij een bank die water opvangt en het omzet naar een visueel aantrekkelijk ontwerp. Deze Water Bench slaat het water meteen op voor drogere tijden. Het water wordt dus niet afgevoerd om uit ons zicht te verdwijnen, maar wordt juist onderdeel van onze leefomgeving. Het publiek wordt in het Lab uitgenodigd om mee te fantaseren over de mogelijkheden van water voor de stad van de toekomst.
 

Change The System in Museum Boijmans Van Beuningen

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: € 15,-, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam

www.boijmans.nl
 

Over Jólan van der Wiel
Jólan van der Wiel (1984) studeerde af aan het designLAB department van de Gerrit Rietveld Academie in 2011, en richtte in hetzelfde jaar zijn atelier op in Amsterdam. Van der Wiel bewondert objecten die zijn ontstaan vanuit het experiment, en vertaalt zijn fascinatie voor de krachten van de natuur in inspirerende ontwerpen. Zijn benadering van design omvat diverse disciplines, en Van der Wiel heeft dan ook samengewerkt met makers uit de mode, architectuur, en vormgeving, zoals Iris van Herpen, Benthem Crouwel Architects, Dutchinvertuals, Volvo Car Group en Dom Perignon. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld bij onder andere het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Grand Hurnu België, het Design Museum Gent, het Design Museum (Londen) en het Bauhaus-Archiv Museum (Berlijn), en is onderdeel van de collecties van het Vitra Design Museum, het Metropolitan Museum in New York, de National Gallery Victoria Melbourne en het Montreal Museum of Fine Arts.

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com