Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

hamburgNederland partnerland op grootste havenfeest ter wereld. Hamburg viert van 8 t/m 10 mei de verjaardag van haar haven met het grootste havenfeest ter wereld. Honderden bijzondere schepen uit de hele wereld zijn deze dagen te bezichtigen. Het fascinerende havendecor midden in de stad en de vele unieke voorstellingen op de Elbe, waaronder een spectaculair sleepboten-ballet, trekken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Blikvanger van de Hafengeburtsdag is het waterprogramma op de rivier de Elbe. Een parade van meer dan driehonderd ‘varende deelnemers’, waaronder traditionele zeilers, museumschepen, marineschepen, vrachtschepen en reddingsboten, brengen de maritieme wereld tot leven. Andere highlights zijn het wereldwijd unieke sleepbotenballet op zaterdag en de talrijke schepen van alle wereldzeeën die hun loopplanken uit leggen om het publiek een exclusief kijkje binnen te geven.

Niet alleen op de rivier de Elbe is het een drukte van belang. Ook op de oevers van de traditionele scheepshaven, de containerhaven, de museumhaven Oevelgönne en in het nieuwe trendy stadsdeel HafenCity vinden meer dan tweehonderd maritieme culturele en culinaire activiteiten plaats. Zo kun je op de 'Bonte Havenmijl', van de wijk Baumwall tot aan de landingsbrug, genieten van gastronomisch hoogtepunten, live optredens, concer-ten en diverse bijzondere evenementen in musea. De festiviteiten worden traditioneel afgetrapt tijdens de internationale oecumenische openingskerkdienst in de hoofdkerk van St.-Michaelis.

Een sfeervol hoogtepunt is het grote AIDA-vuurwerk op zaterdagavond, dat de nachtelijke hemel boven de Elbe in een prachtige kleurenzee verandert.

Nederland partnerland
Nederland is dit jaar partnerland van de Hafengeburtstag. Op de haven van het Kehrwie-derspitze-eiland vindt het “Nederland-Groningen-festival” plaats. Hier worden de Hambur-gers verrast met een gemixt programma van Nederlandse en Groningse muziek, kunst en gezelligheid. Diverse Nederlandse en Groningse bands en theatergroepen geven act de presence, waaronder Masion du Malheur, Beans & Fatback en Tangerine. Ook de Nederlandse bitterballen, kaas en koffie verkeerd ontbreken niet. In een speciale pop-up store zijn Nederlandse designproducten en lokale specialiteiten uit Groningen verkrijgbaar.

Ook in de binnenstad zijn Nederland en Groningen op diverse plekken zichtbaar. Het Planetarium Hamburg toont de film ‘Van zon naar zon’, een reis naar Groningen en in het heelal, geproduceerd door Infoversum in Groningen. In het Levantehaus is de expositie Stranded in the Mystery Zone van de Nederlandse fotograaf Willem Kolvoort te zien, evenals een 3,80 meter hoog standbeeld van de architect Alessandro Mendini, die ook het Groninger Museum ontwierp.  

Legende rond keizer Barbarossa
Het Havenfeest is gebaseerd op de legende rond keizer Friedrich Barbarossa, die op 7 mei 1189 aan de Hamburgers een vrijbrief overhandigde waarmee de tolheffing voor schepen op de Elbe vanaf de stad tot aan de Noordzee werd afgeschaft. Deze datum geldt sindsdien als geboortedatum van de Hamburgse Haven. Dat betekent dat dit jaar alweer de 826e Havenverjaardag gevierd zal worden.

Er zijn genoeg redenen om de Hamburgse haven te vieren: ze is veruit de belangrijkste haven in Duitsland en één van de meest toonaangevende zeetransithavens ter wereld. De haven van Hamburg is de poort naar de Noord-, Midden- en Oost-Europese markten, een brug tussen continenten maar ook één van de belangrijkste overzeese havens voor con-tainertransport. Of het nu het eiland Kehrwiederspitze, de HavenCity, de vismarkt of het grote musicaltheater is, het kloppende hart van de Hanzestad ligt direct aan de rivier de Elbe.

Meer informatie over Hamburg, aanbiedingen voor de Havenverjaardag en gunstige hotelaanbiedingen is te vinden op www.hamburg-travel.com. Meer informatie over de Havenverjaardag en het programma staat op www.hafengeburtstag.de.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com