Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Texas, viert dit jaar het 150-jarig bestaan van de Chisholm Trail.

Deze beroemde veeroute voerde van Texas dwars door indianengebied naar Kansas. De trail was vanaf 1867 van doorslaggevende betekenis voor de ontwikkeling van de staat. Maar vooral liet de cattle drive overal in Texas zijn sporen achter in de rijke cowboycultuur waaraan we ons nu nog dagelijks kunnen vergapen. Zie bijzondere lokaties langs deze Chisholm Trail op onze kaart - Google Maps

Veehandelaar Jesse Chisholm, half Cherokee, half Schots, had het goed bekeken in de hoogtijdagen van het Wilde Westen. Hij opende een handelspost aan de Red River in het noorden van Texas en hij opende er een in Kansas, vlakbij de spoorlijn waarover zijn levende waar naar de grote steden in het oosten van de VS werd gebracht, om daar uiteindelijk terecht te komen op de eetborden van de steeds verder uitdijende bevolking. Het enige wat er nog moest gebeuren, is dat er continu longhorns dwars door het territorium van indianen naar het noorden werden gedreven. En zo geschiedde. Vijf miljoen van die taaie koeien met hun malse vlees en een miljoen mustangpaarden werden in die jaren uit alle hoeken van Texas naar de handelspost gedreven, om vandaaruit met duizenden tegelijk de trage tocht naar de stoomtrein in Kansas te maken. En wie zorgden daarvoor? Juist: de onverschrokken cowboys. De Chisholm Trail was een moeilijke route en maar weinig cowboys hielden het vol om de reis, die wel vier maanden kon duren, af te leggen. Natuurlijke obstakels als wilde rivieren, extreem weer en roofdieren en op hol geslagen kuddes bemoeilijkten de tocht aanzienlijk.

Het jubileumjaar is zowel boeiend voor wie alleen cowboysfeer wil snuiven als voor wie cultuurhistorisch geïnteresseerd is. De historici zijn het er niet helemaal over eens wat nu precies tot de Chisholm Trail kan worden gerekend, maar feit is in elk geval dat het vee vanuit het diepe zuiden van Texas naar Chisholms trading post aan de Red River in het noorden van de staat moest worden gebracht. Langs de belangrijkste aanvoerlijnen kun je overal op alle mogelijke manieren genieten van de cowboy- en cowgirlcultuur.
 

Ranch iets groter dan Friesland
texas zadelEen mooi begin van een cowboyvakantie biedt King Ranch, een veeboerderij die groter is dan Amerika’s kleinste staat, Rhode Island. In de gigantische herenboerderij in haciëndastijl worden rondleidingen gegeven en is ook een museum gehuisvest.

Zoals het echt was
Wie van de King Ranch onderweg is naar San Antonio, moet zeker een stop maken in Cuero om er The Chisholm Trail Heritage Museum te bezoeken. Het museum herbergt een geweldige collectie authentieke cowboyuitrustingen uit de hoogtijdagen van de trail.

Round’m up!
In Lockhart kwamen twee feeder trails samen, waardoor er op topdagen wel zo’n 6000 koeien door het plaatsje trokken. Van 8 tot 10 juni wordt er de Chisholm Trail Roundup gehouden, een spetterend festival met rodeo en muziek.

Greatest Show on Earth
’s Werelds grootste rodeo strijkt elk jaar neer in Houston, Texas. De Houston Livestock Show and Rodeo vindt dit jaar plaats tussen 7 en 26 maart. Dit evenement trekt meer dan een miljoen bezoekers die genieten van de vele rodeowedstrijden, concerten en de algehele cowboysfeer.

Zuid-Texaans cowboyerfgoed
San Antonio, de beroemde stad die een cruciale rol speelde in het ontstaan van Texas, was een verzamelplaats voor veedrijvers. Voor een koe die daar 1 dollar waard was, kon je in Kansas 10 dollar vangen. Van het Texaanse cowboyleven is veel terug te vinden in het Witte Museum en in de Buckhorn Saloon and Museum.

Cowboy voor een week
De cowboyhoofdstad van de wereld ligt in Texas. Bandera mag zich zo noemen om een aantal redenen. Het was ooit het beginpunt van de Great Western Cattle Trail. Nu vindt je in de regio talloze dude & guest ranches. Op een dude & guest ranch dompel je jezelf onder in het cowboyleven. Het zijn boerenbedrijven waar je voor een week of langer mag meewerken met de ranchers, met accommodaties van eenvoudig tot luxueus. Het Western Heritage Park is een goede tip om de cowboylifestyle en -geschiedenis te ontdekken.

Het wilde westen begint in…
cowboy texasCowtown Fort Worth is een absolute must voor wannabe cowboys and cowgirls. Van de zusterstad van Dallas wordt wel gezegd dat daar het westen van Amerika begint, terwijl Dallas nog in het oosten ligt. Fort Worth was de laatste stop en bevoorradingspunt voordat de cowboys met hun vee door het gebied van de Native Americans moesten trekken, het tegenwoordige Oklahoma. In de Stockyards is de herinnering aan the old days meer dan levendig. Er trekken jaarlijks miljoenen naar Fort Worth, onder andere om er getuige te zijn van de tweemaal daagse Cattle Drive.
Wie op zoek is naar betaalbare cowboyschoenen, kan zijn of haar hart ophalen bij Justin Boots Outlet, even buiten downtown Fort Worth.

Leg zelf de Chisholm Trail af
En wie er echt helemaal voor wil gaan: twee ranchers uit Texas en Kansas gaan de complete Chisholm Trail afleggen met 400 Texaanse longhorns. Avonturiers die goed kunnen paardrijden en een zak geld (1800 dollar) en een paard meebrengen, kunnen zich aanmelden om mee te rijden met de karavaan als veedrijver.

Lees meer over de Chisholm Trail op de website van Travel Texas

Texas, een staat met veel gezichten
Texas is na Alaska de grootste staat van Amerika. In het zuiden wordt de Lone Star State begrensd door de Golf van Mexico en de Rio Grande vormt de grens met Mexico. De zonnige zandstranden langs de Golf van Mexico, de dichte naaldbossen en plantages in het oosten, de uitgestrekte prairies in het noorden en de glooiende heuvels en diepe canyons in het westen geven deze staat haar vele gezichten. De grootste en bekendste steden van Texas zijn Dallas, Houston, Austin en San Antonio. De luchthavens van Houston en Dallas & Fort Worth behoren met een 4de en 7de plaats tot de 10 drukste luchthavens in de Verenigde Staten.

Kijk op www.traveltexas.com/nl

Hotels in Texas

Kaart van Texas

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Chisholm Trail - bijzondere lokaties langs deze trail op kaart - Google Maps

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com