Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Wie Limoges zegt, zegt porselein. En wie porselein uit Limoges zegt, zegt Nationaal Museum Adrien Dubouché. Dit museum bezit de grootste openbare collectie porselein uit Limoges met 15.000 werken waaronder echte topstukken. De porseleingeschiedenis van Limoges begint in de 18de eeuw. Porselein was in opkomst in de Europse hoven en overal werd kaolin gezocht, de fijne klei die zorgt dat porselein fijn en toch hard is.
In de omgeving van Limoges werd een grote laag kaolin gevonden en zo ontstond een bloeiende industrie.

In 1771 werd de Porseleinfabriek van Limoges opgericht. Limoges was daarmee de tweede stad waar porselein werd vervaardigd, na de Koninklijke Porseleinfabriek van Sèvres.

Adrien Dubouché  is berlangrijk geweest voor de uitbreiding van de collectie vanaf 1865.  Op dat moment was de collectie gehuisvest in de voormalige Prefectuur. Uitbreiding werd voor een deel gevonden in de school voor decoratieve kunst die ernaast lag. Midden 1990 verhuisde deze school naar de campus van de universiteit waardoor het gebouw helemaal beschikbaar werd voor Het nationale porseleinmuseum Adrien Dubouché en er dus ruimte kwam voor een grote uitbreiding.

In 2003 werd door het Ministerie van Cultuur en Communicatie voor de verbouwing een tender uitgeschreven onder architecten. De winnaar was de Weense architect Boris Podrecca. Hij koos voor een concept waarbij de twee bestaande gebouwen werden verbonden met een eigentijdse constructie - met behoud van het historisch karakter van de bestaande gebouwen. Het resultaat is een moderne entree met veel licht. Het plein voor de entree is ontworpen door Haguiko a nd Jean-Pierre Viot – “Une Suite”.

De typografie en bewegwijzering in het museum is van de hand van de Nederlanders van het Atelier ter Bekke & Behage. Het gebruik van porcelein voor de bewegwijzering in en rond het museum versterkt het imago van het museum.

Informatie
Musée national Adrien Dubouché
8bis place Winston Churchill
87000 Limoges
Tel : 00 33 555 330 850
Internet: www.musee-adriendubouche.fr

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage