Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Aubusson wordt wel de hoofdstad van de tapijtweefkunst genoemd. Waarschijnlijk is de industrie uit Vlaanderen geïntroduceerd door Maria van Henegouwen toen zij trouwde met Louis de Bourbon, graaf van La Marche.  De eerste tapijten werden 'verdures' genoemd. De naam is afgeleid van het Franse woord voor groen, 'vert'. Deze 15e-eeuwse tapijten waren afbeeldingen van landschappen zonder menselijke figuren.

Later in de 16e en 17e eeuw ontstonden wandkleden met mythologische, historische of religieuze voorstellingen. Net als schilderijen waren wandkleden dus een manier om bepaalde gebeurtenissen uit te beelden. In de dikwijls koude vertrekken waar deze kleden aan de muren hingen hadden ze een dubbelfunctie. Ze dienden niet alleen voor verfraaiing, maar ook als isolatie.

In de loop der eeuwen werd deze tapijtweverij een grote industrie, die helaas een zware klap te verwerken kreeg toen Lodewijk XIV in 1685 het edict van Nantes vervallen verklaarde. Dit verdrag garandeerde in het overwegend katholieke Frankrijk godsdienstvrijheid aan de protestanten. Veel wevers waren protestant en verlieten na deze daad Frankrijk.

Ook werd in deze tijd de fabricage van behang ontwikkeld. Dit materiaal werd een stevige concurrent voor de weverijen. De industrie onderging een belangrijke ontwikkeling in de 19e eeuw door initiatieven van Jean Lurcat. Naast de zon en de kleur geel, gebruikte hij als inspiratiebron de ontwerpen van de schilder Cézanne.

Ook ontwikkelde men een techniek om dunne stoffen te weven, die men gebruikte voor het bekleden van meubelen.

In het 'Centre Culturel et Artistique Jean Lurcat' is een tapijtmuseum gevestigd.

In de 'tapisserie St. Jean' op circa 150m van het museum kunnen we zien hoe aan de hand van een ontwerptekening, die men onder het weefgetouw legt, het wandkleed gemaakt wordt. De tapijten worden zowel in oude als in hedendaagse ontwerpen geweven.

Aubusson is een klein, mooi stadje met een aantal huizen uit de 16e en 17e eeuw. Aubusson is een gemeente in het Franse departement Creuse (regio Limousin) en telt 4662 inwoners (1999), die Aubussonnais worden genoemd. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Aubusson. In de gemeente ligt het spoorwegstation Aubusson.

http://www.tourismelimousin.com/
http://www.sejourenlimousin.com/
http://www.tourisme-creuse.com/

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Aubusson op kaart - Google Maps

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.