Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Reis terug in de tijd met rondleiding of verblijf in kasteel. De regio Champagne – Ardennen in het noordoosten van Frankrijk heeft een rijke geschiedenis.

Door de eeuwen heen hebben bewoners een indrukwekkend historisch en architectonisch visitekaartje achtergelaten. De streek telt meer dan 150 kastelen, landhuizen en historische gebouwen. Architecten lieten zich in de bouwstijlen onder meer inspireren door de Renaissance en de Verlichting. Een groot aantal kastelen is toegankelijk voor het publiek. Ook kan men in tientallen kastelen en landhuizen overnachten. Het verkeersbureau Champagne-Ardenne Tourisme bundelt het aanbod in de nieuwe Nederlandstalige brochure ‘Kastelen & Vestingen’. Op een overzichtskaart verwijzen cijfers naar de beschreven kastelen en vestingen in de tekst. De brochure kan ook gedownload worden via de link www.champagne-ardennen-toerisme.nl/erfgoed/ chateaux.aspx. Voor het aanvragen van een brochure stuur een e-mail naar . Voor meer informatie zie ook de website www.champagne-ardennen-toerisme.nl – klik op de button Geschiedenis & Erfgoed.  

Kasteelheer voor een dag Tot de kastelen die opengesteld zijn voor het publiek behoren onder meer het kasteel van Bligny in de regio Haute-Marne. Het is gebouwd in de 17de eeuw en wordt nog steeds bewoond. Het is het enige ‘Champagne kasteel’ dat bezichtigd kan worden en heeft prachtige salons met een verzameling van 1000 champagneglazen. In de kelder van het kasteel staan machines en werktuigen die in de 20ste eeuw werden gebruikt voor de champagneproductie. Er wordt een film getoond die de productietechnieken en de champagnebereiding laat zien. Aan het einde van de rondleiding kan men de champagne uit de streek zelf proeven. Nadere info via www.champagnechateaudebligny.com.  

Nederlandstalige audio tour
Ook in kasteel Cirey-sur-Blaise (www.visitvoltaire.com) – eveneens in de Haute-Marne – worden rondleidingen in het Engels gegeven. Het werd van 1734 tot 1749 bewoond door de Franse schrijver, essayist en filosoof Voltaire op uitnodiging van de eigenaar Marquise de Châtelet. Het door Louis Jules de Chatelet in 1643 gebouwde kasteel is recentelijk gerestaureerd en volledig in oude luister hersteld. Het kasteel van La Motte Tilly (www.la-motte-tilly.monuments-nationaux.fr) in het departement Aube werd in 1754 gebouwd en fungeerde als zomerresidentie voor Joseph-Marie Terray – destijds minister van Financiën onder Louis XV.. De begane grond beschikt over drie salons en op de eerste verdieping bevinden zich gastenverblijven. In de vorige eeuw heeft de Graaf van Rohan-Chabot het kasteel laten verbouwen om het in de oude staat te herstellen. De burcht van Sedan (www.chateau-port-sedan.fr) in de Franse Ardennen is te bezoeken met een Nederlandstalige audio-guide. Het is Europa’s grootste vesting met een oppervlakte van 35000 m², 7 verdiepingen en 40 meter hoge muren.  

Logeer waar Napoléon u voor ging
Tot de kastelen waar men kan logeren behoren onder andere Hôtellerie Le Château Fort dat zich midden in de burcht van Sedan bevindt zich (www.hotelfp-sedan.com) – een schitterend hotel. Men verblijft hier in rustieke kamers die volledig van natuursteen zijn. Het hotel heeft tevens een gastronomisch restaurant. Voor een ander koninklijk verblijf is het kasteel van Etoges (www.chateau-etoges.com) ten zuiden van Epernay ook een optie: het is in de 17de eeuw gebouwd en omringd door schitterende tuinen en slotgrachten. Lodewijk de 14de en Napoléon hebben hier gelogeerd. Voor 18e eeuws pracht en praal bent u bij Château de Montaubois (www.chateaudemonteaubois.com) aan het goede adres. De eigenaar Jean-Francois Monteil heeft 26 jaar gedaan over de renovatie. Het kasteel – ook wel ‘klein Versailles’ genoemd  - biedt vijf mooie 18e-eeuwse stijlkamers en ligt in de Franse Ardennen nabij Charleville-Mezieres.  

Roofvogels en Middeleeuwse toernooien
Bij de burcht van Sedan vinden dagelijks van 1 juni tot 29 augustus - behalve woensdag - drie valkerij demonstraties plaats. Tijdens de shows laten adelaars, valken, uilen en gieren zien hoe behendig ze zijn door het uitvoeren van verschillende trucs. De shows vinden om 11.00 uur, 14.30 uur en 16.30 uur plaats en duren ongeveer een uur. Tot en met 19 augustus vinden er hier ook Middeleeuwse toernooien plaats. De show begint 15.00 uur. Zie www.chateau-fort-sedan.fr.  

Bereikbaarheid
De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein zeer goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu vanaf Nederland in ruim 3 uur naar Parijs Garde du Nord, via een overstap in Gare de L’Est reist men met de TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com