Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een twintigtal kunstenaars komen in Lille de renaissance van de Cambodjaanse hoofdstad vieren.Het was opo 17 april 1975 dat de soldaten van de Rode Khmer Phnom Penh binnen trekken en in drie dagen tijd maken ze de stad, die toen anderhalf miljoen inwoners telde, compleet leeg. De hoofdstad wordt een spookstad.

Tri Postal is geopend in 2004 toen Lille Culturele hoofdstad van Europa was. Op dit moment is Tri Postal een trendy plaats in Lille die het bezoeken zeer waard is. Het stadsbestuur hebben het voormalige post-sorteercentrum van 6000 m²  dat gereed was voor de sloop een nieuw leven gegeven. Het gebouw heeft drie prachtige verdiepingen van 2000 m². Ideaal voor exposities en evenementen.

Lille ligt op enkele kilometers van de grens met België en heeft daarom Vlaamse invloeden in zowel architectuur als de keuken. Aan de Grand Place bevindt zich de schitterende Vieille Bourse en op dit plein worden ook de jaarlijkse kerstmarkten gehouden. Ook zijn er vele restaurants te vinden waar mosselen met friet en lokale bieren op het menu staan.

kasteel CreminilNord, Arrondissement d'Avesnes-sur-Helpe, Château d'Audignies, à Audignies, Château de Bellignies, à Bellignies, Château de Coutant, à Saint-Hilaire-sur-Helpe, Château de Gussignies, à Gussignies, Château de Potelle, à Potelle, Château de Rametz, à Saint-Waast-la-Vallée, Château de Trélon, à Trélon, Arrondissement de Cambrai, Château d'Esnes, à Esnes, Château de la Motte Fénelon, à Cambrai, Château de Rieux, à Rieux-en-Cambrésis...etc.  Arrondissement de Douai, Château des Frenelles à Bouvignies, Château de Bernicourt, à Roost-Warendin, Château de Gœulzin, à Gœulzin, Château de Montmonrency, à Montigny-en-Ostrevent, Château de Roucourt, à Roucourt, Château d'Auby, à Auby Onder de kaart (google maps) staat een lijst van kastelen in Noord Frankrijk.

Standbeelden, schilderdoeken en zalen waar je voetstappen kan horen weerklinken... Het werk van de mensen die bekommerd waren om het erfgoed van de voorbije jaren te beschermen en op te waarderen leidde tot een vijftigtal musea die werden geklasseerd tot ‘Musées de France’. Zij bieden een ruim overzicht van onze geschiedenis, gaande van de Prehistorie tot vandaag. Zij getuigen vandaag van de overvloed van de regionale types door hun prestigieuze collecties en de werken van lokale kunstenaars die niet de eerste de beste zijn: Rubens, Matisse, Carpeaux, Pignon, Mathieu, De Marle...

thalysNoord Frankrijk heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, evenementen en natuur. Het gebied ligt verrassend dichtbij Nederland. Met de auto ongeveen 250 km en met de trein (Thays) vanuit Amstetrdam en Rotterdam in een kleine drie uur. Kijk voor enkele suggesties bij: http://www.2travel2.nl/Frankrijk-regionaal/Noord-Frankrijk/

La Piscine (Frans voor zwembad) is een kunst en "industrie"museum in de stad  Roubaix in het noordelijk deel van Frankrijk. De volledige naam is La Piscine-Musée d'Art et d'Industrie André Diligent of Le musée d'Art et d'Industrie de la ville de Roubaix. Meestal wordt er echter gesproken over "La Piscine" omdat het museum is gehuisvest in een voormalig binnenzwembad met een opmerkelijk art deco interieur.

Het Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut (Lille Métropole Museum voor Moderne Kunst, Hedendaagse Kunst en Art Brut), kortweg Lille Métropole Musée d'art moderne (LaM), voorheen Musée d'Art moderne de Villeneuve-d'Ascq (Museum voor Moderne Kunst van Villeneuve-d'Ascq), is een zeer groot Frans museum gevestigd in Villeneuve-d'Ascq. Overzicht van de kunst in Lille Métropole Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut

Het Centre des monuments nationaux heeft de deuren van de villa Cavrois in Croix (Nord) vanaf 13 juni 2015 weer geopend. De Villa Cavrois, een echte parel van de modernistische architectuur, werd ontworpen door Robert Mallet-Stevens en voltooid in 1932. Tot 1987 verleent ze onderdak aan de familie Cavrois. Op 10 december  1990 wordt ze geklasseerd als historisch monument, wat echter niet kan beletten dat de villa in 1988 en 2001 sterk beschadigd raakt.

De geschiedenis van Rijsel begint met de stichting in de 11e eeuw door Boudewijn V, graaf van Vlaanderen, op een eiland in de Deule (zie ook de betekenis van de naam Rijsel hierboven). De aanvang van Rijsel wordt over het algemeen gezocht bij de stichting en bouw van het seculiere Sint-Pieterskapittel in 1055-1065. Hierbij moet men vaststellen dat tot dan toe ondanks een redelijke bewoning geen bedehuis aanwezig was. Er wordt althans geen melding van gemaakt, noch zijn er archeologische sporen van teruggevonden. Rijsel werd de hoofdstad van Rijsels-Vlaanderen, het zuidelijke deel van het graafschap Vlaanderen.

EXPO De Italiaanse dromen, Antoine Watteau en de Franse landschappen van de 18de eeuw 25 september – 17 januari 2016 in Musée des Beaux-Arts de Valenciennes. Het museum heropent na 1 jaar met deze grootse tentoonstelling. Antoine Watteau (1684-1721) is geboren in Valenciennes en het museum heeft een prestigieuze collectie schilderijen van deze schilder. Recent is een belangrijk werk van Watteau geschonken aan het museum. Het betreft een schilderij van een waterval, geïnspireerd op de cascade van Tivoli in de buurt van Rome.

Het voormalige spoorwegstation Gare Saint Sauveur doet tegenwoordig dienst als museum, bioscoop en restaurant. Het was ooit de bedoeling om van Gare Saint-Sauveur het centraal station van Lille te maken, maar omdat het te ver van het historisch centrum vandaan lag werd hier uiteindelijk vanaf gezien. Het gebouw heeft bijna anderhalve eeuw dienst gedaan als goederenstation.

Clarance hotel  1Gelegen in het oude Lille, rue de la Barre, is het Clarance hôtel gevestigd in een herenhuis uit de achttiende eeuw, gebouwd in 1736 op last van de gravin van Hespel. Een unieke plek waar oude architectuur en hedendaagse binnenhuisinrichting elkaar ontmoeten. Naar de geest, zo gewild door eigenaresse Aurélie Vermesse, is het een boetiekhotel: een beperkt aantal kamers, een geraffineerde inrichting en een persoonlijke service van zeldzame en verfijnde kwaliteit.

parade mediumRenaissance is een groots cultureel festijn met kunst in de openbare ruimte, metamorfoses, participatieve kunst en grootse tentoonstellingen in de musea. Vier maanden lang richt Lille de blik naar buiten en staan wereldsteden centraal die, net als Lille, zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. Ga mee op reis naar Rio, Detroit, Eindhoven; Phnom Penh of Séoul. Alle info over dit culturele festijn vind je op www.renaissance-lille.fr

Suite Novotel Lille EuropeHet Suite Novotel Lille Europe hotel ligt dicht bij het Eurostar station en op slechts 5 minuten lopen van het stadscentrum. Ontspan in onze ruime en moderne kamers van 30 m². Geniet na een rondleiding in het Grand Place van video en muziek on demand, ontspan in onze gezellige bar of blijf in vorm in onze fitnessruimte.

LILLE PARADEDuik 4 maanden onder in het hart van steden in volle : Rio, Detroit, Eindhoven, Seoul and Phnom Penh. Deze open kijk op de wereld, uitwisselingen van kunst en technologie, , de 4e grootse editie die plaats zal vinden in Rijsel en in 77 gemeenten van de Eurometropool, wil de schijnwerpers richten op de levenslust van de wereld van nu.

parade headerPraalwagens, samba, heftig slagwerk, dj's, vj's, elektro, reuzenmarionetten, vliegshows, projecties, video's en lovertjes ...  Groot project met Brazilië als thema waaraan verenigingen, dansscholen, inwoners, studenten, conservatoria en muziekscholen, batucadabands, harmonieën en accordeonisten van de Rijselse metropool meewerken.

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Noord Frankrijk