Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Standbeelden, schilderdoeken en zalen waar je voetstappen kan horen weerklinken... Het werk van de mensen die bekommerd waren om het erfgoed van de voorbije jaren te beschermen en op te waarderen leidde tot een vijftigtal musea die werden geklasseerd tot ‘Musées de France’. Zij bieden een ruim overzicht van onze geschiedenis, gaande van de Prehistorie tot vandaag. Zij getuigen vandaag van de overvloed van de regionale types door hun prestigieuze collecties en de werken van lokale kunstenaars die niet de eerste de beste zijn: Rubens, Matisse, Carpeaux, Pignon, Mathieu, De Marle...

MUBA EUGENE LEROY, TOURCOING
Dit museum, gevestigd zich in een zeer mooie privéwoning uit de jaren 30, laat de 16de tot 20ste-eeuwse werken op een originele manier tot hun recht komen. In een gedurfd programma worden oude en hedendaagse kunst met elkaar in verband gebracht.

EXPO Chagall, van het palet tot het vak 24 oktober – 31 januari 2016 Chagall was in zijn kunstenaarsbestaan altijd op zoek naar de authentieke kleuren en materie. Hij uitte zich dan ook in verschillende vormen, waaronder weefgetouwen en wandtapijten. Deze werken worden in deze expositie groots getoond. In het kader van Renaissance – Lille 3000

CHARTREUSE MUSEUM, DOUA
In dit voormalige klooster, vind je een unieke collectie schilderijen, beelden en kunstvoorwerpen. Werken van Van Dyck en Delacroix, maar ook 20e eeuwse impressionisten als Pissaro, Renoir, Sisloy en Rodin. Het gebouw met haar kloosterganger, refter en kapittelzaal is een uitzonderlijk voorbeeld van de kloosterarchitectuur uit de 18e eeuw.

EXPO Claude Génisson, de passie voor het ontoegankelijke tot 27 september Aan de hand van een 50-tal werken brengt de stad Douai eer aan de schilder Claude Génisson. De schilder is gekend voor zijn fantasierijke, science-fictionachtige werken. Zijn werken kwamen voort uit meditatie. Hij schilderde dan ook weinig werken. Het hoogtepunt is zijn Toren van Babel, die bij de expositie centraal staat.

AUGUSTIJNERMUSEUM, HAZEBROUCK
Het museum van Hazebroek bevindt zich in het voormalige Augustijnenklooster. Je wordt er opgewacht door 5 reuzen en ziet er Vlaamse en Nederlandse schilderijen, prachtige staaltjes smeedwerk en ook Franse schilderijen van de 19de eeuw. Verder uitleg over de traditionele feesten.

PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN, LILLEPALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN, LILLE
Het grootste en meest toonaangevende museum in de regio • ruim 550 topstukken uit de 16de tot de 20ste eeuw • werken van o.a. Rubens, Goya, Delacroix Carpeaux, Rodin • Op de benedenverdieping vind je levensgrote schaalmodellen van de vestingsteden in Noord-Frankrijk en België en een impressionante verzameling religieuze kunst. Audiogids in het Nederlands en mogelijkheid voor Nederlandstalige rondleiding (vooraf reserveren).

EXPO Joie de vivre 26 september – 17 januari 2016. Vreugde in al haar vormen staat centraal. In schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie, film en muziek. Vreugde in de kunst uit zich in een ongekende dynamiek en kleurgebruik bij oude meesters en hedendaagse kunstenaars als Bruegel, Rubens, Chardin, Boucher, Fragonard, Tiepolo, Watteau, Carpeaux, Monet, Renoir, Matisse, Picasso, Dufy, Bourdelle, Chagall, Frank Capra, Stanley Donen, Doisneau, Brassai, Koons, etc. Meer dan 120 werken... Kortom, een tentoonstelling waar je blij van wordt. In het kader van Renaissance – Lille 3000

MUSEUM BENOIT DE PUYDT, BAILLEUL
Een rijke magistraat schonk zijn collectie aan de stad om er een museum van te maken. In een groot herenhuis vind je nu een uitgebreide collectie aan voorwerpen van de Vlaamse cultuur van de 15de tot 21ste eeuw. Schilderijen van de Franse en Hollandse school, beelden, aardewerk, porselein, meubelen, kunstvoorwerpen en wandkleden.

EXPO 1914-1917 Belle achter de linies. Een moeder schrijft naar haar zoon aan het front ... 11 oktober 2014 - 30 september 2015. Aan de hand van fragmenten uit de briefwisseling tussen een moeder en haar soldatenzoon vertelt Belle achter de linies het intieme verhaal van een familie uit Bailleul tijdens de Duitse inval in oktober 1914 en de jaren met het Britse leger daarna. De tentoonstelling laat zien hoe de aanwezigheid van de Engelse militairen het dagelijks leven in Belle ontwrichtte. Multimedia, kunstwerken en historische documenten brengen de ingrijpende jaren tijdens tijdens de Eerste Wereldoorlog tot leven.

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN, VALENCIENNES
Na het Louvre vind je hier de meest uitgebreide collectie Vlaamse schilderijen uit de 17de eeuw. In de speciale Rubenszaal hangen meerder metershoge werken van deze Vlaamse meester. Verder een uitgebreide collectie Gallo-Romeinse archeologische vondsten. In de geboortestad van de schilder Watteau en de beeldhouwer Carpeaux vind je ook een prestigieuze collectie werken van hun hand. Er zijn ook speciale tast-rondleidingen voor slechtzienden.

EXPO De Italiaanse dromen, Antoine Watteau en de Franse landschappen van de 18de eeuw 25 september – 17 januari 2016 Het museum heropent na 1 jaar met deze grootse tentoonstelling. Antoine Watteau (1684-1721) is geboren in Valenciennes en het museum heeft een prestigieuze collectie schilderijen van deze schilder. De recente aankoop is een schilderij van een waterval, geïnspireerd op de cascade van Tivoli in de buurt van Rome. Dit tot voor kort onbekende schilderij laat de fascinatie van Watteau voor Italië zien, een land waar nooit is geweest. Aan de hand van het thema Italiaanse dromen zullen we de bekende werken van Watteau met een ander oog bekijken. Lang leve la dolce vita!

MATISSE MUSEUM, LE CATEAU-CAMBRESIS
Hier kunt u het werk van de beroemde kunstenaar Matisse ontdekken. Het museum werd in 1952 door Matisse zelf in zijn geboortestad opgericht. «Ik wil een kunst die door iedereen, ongeacht de cultuur, wordt begrepen ». De vaste expositie bestaat uit ruim170 schilderijen, tekeningen en sculpturen en geven een overzicht van de carrière van deze uitzonderlijke kunstenaar. 3de grootste vaste Franse collectie.

EXPO Matisse en de gravure: zijn andere instrument 17 oktober – 6 maart 2015 In deze tentoonstelling komt een minder bekende kant van Matisse naar voren, zijn gravures. Zijn hele leven laakte hij gravures en hij gebruikte daarvoor verschillende technieken. Altijd stond het gezicht en het lichaam centraal. Meer dan 200 werkene werken van Henri Matisse waarvan sommigen voor het eerst voor het grote publiek zichtbaar zijn.

ABDIJTOREN - AARDEWERKMUSEUM, SAINT-AMAND-LES-EAUX
De van 1626 tot 1640 gebouwde abdijtoren (82 meter hoog), die van de ondergang werd gespaard toen de abdij werd afgebroken, herbergt een 18e-eeuwse verzameling bestaande uit 300 stuks opmerkelijk aardewerk dat in dit dorp werd vervaardigd. De top van de toren herbergt een beiaard die dateert uit 1640. Dit is de enige beiaard in het departement Nord-Pas de Calais die elke dag, van 12u tot 12u30 wordt bespeeld.

MUSEUM VAN ORIGINELE TEKENINGEN EN PRENTEN, GRAVELINES
Dit museum, het enige in zijn soort in Frankrijk, werd ondergebracht in een oude kruitfabriek die werd gebouwd in 1742. Aan de hand van een aantal traditionele en hedendaagse stukken ontdekt u de prentkunst en leert u meer over de technieken en de instrumenten die door graveerders worden gebruikt. De presentatie van het historisch reliëfplan en de geschiedenis van de vestingstad, brengen u terug naar de tijd van Vauban.

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN, DUNKERQUE
Het museum is gewijd aan de geschiedenis van Duinkerke. De bezoeker beleeft er een reis door tijd en ruimte. De permanente collecties doorlopen de Europese kunst van de 16de tot de 20ste eeuw. Het museum bevat schilderijen, aardewerk en smeedwerk, en in de galerij natuurgeschiedenis zie je vlinders, vogels, insecten en mineralen.

Het museum wordt nu gerenoveerd en wordt in november 2015 weer geopend.

La Piscine - Museum voor Kunst en Nijverheid, ROUBAIX
Een van de mooiste musea van Frankrijk! Dit voormalige art deco zwembad uit 1932 pronkt in al haar luister en is nu een museum. In een uniek decor ziet u beelden en schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw. Mogelijkheid voor Nederlandstalige rondleiding (vooraf reserveren)

EXPO: Chagall en de bron van de muziek 24 oktober – 21 januari 2016. Muziek speelde bij Chagall een grote rol. Centraal staat een kunstwerk dat hij in 1967 maakte voor de NYC Lincoln Center Metropolitan Opera House. Het is de derde expositie in korte tijd (2007: keramiek en 2013: volume) die het museum aan Chagall wijdt. In het kader van Renaissance – Lille 3000.

MUSEUM HOSPICE COMTESSE, LILLE
Dit voormalige ziekenhuis is een uitzonderlijk voorbeeld van de Vlaamse architectuur in Lille. De bouw begon in 1217 en duurde verschillende eeuwen. Vandaag vind je er prachtige kunst van Vlaamse, Hollandse en Noord-Franse meesters.

EXPO: Expo Phnom Penh 26 september – 17 januari 2016. Op 17 april 1975 nemen de soldaten van de rode khmer bezit van de stad Phnom Penh. In drie dagen tijd zoeken meer dan 1,5 miljoen inwoners hun toevlucht. De hoofdstad van Cambodja wordt een spookstad. Het duurt tot midden jaren 90 voordat de stad opnieuw tot leven komt. Een 20-tal kunstenaars laat aan de hand van foto’s, films, street art en beelden de wederopstanding en de kracht daarachter zien. In het kader van Renaissance – Lille 3000
32 rue de la Monnaie 59000 LILLE

FRAC , DUNKERQUE
Het Regionale Fonds voor Hedendaagse Kunst (FRAC) is sinds 1996 in Duinkerke gevestigd. De indrukwekkende collectie telt meer dan 1500 werken. In september 2013 verhuisde het FRAC naar een oude gerenoveerde scheepswerf waar een transparante hangar naast werd gezet.

Jan Hoet maakte acht jaar lang deel uit van de groep externe experten die het FRAC Nord-Pas-de-Calais adviseerde bij de uitbouw van zijn collectie hedendaagse kunst. Een collectie die zonder meer indrukwekkend is. Dankzij Hoet bevat ze werken van o.a. Andy Warhol, Bruce Nauman, Dan Flavin, Donald Judd, Joseph Beuys, Gerhard Richter en Isa Genzken. Ook zijn liefde voor de arte povera is duidelijk merkbaar in de collectie van het kunstencentrum. 

MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN, CAMBRAI
Het Museum van Cambrai werd in 1994 gemoderniseerd en beschikt over 3000m² ruimte aan permanente tentoonstellingen, die u een beeld geven van de kunstgeschiedenis van de Oudheid tot nu. De ruimtes en de werken van drie verschillende afdelingen (archeologie, efgoed van Cambrai en Schone Kunsten) zijn zodanig uitgewerkt dat u zich telkens in een volledig andere sfeer bevindt, volledig in overeenstemming met de collectie.

MONT DE PIETE MUSEUM, BERGUESMONT DE PIETE MUSEUM, BERGUES
Collectie schilderijen van Vlaamse, Hollands, Italiaanse en Franse school van de 17de eeuw, waaronder het beroemde "Veilleur de nuit" van Georges de la Tour. - Ruim 1500 tekeningen.

http://www.lille3000.eu
http://www.renaissance-lille.com
http://www.opstapinnoord-frankrijk.com
Naar Noord Frankrijk met de Thalys: www.thalys.com


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Noord Frankrijk