Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het Centre des monuments nationaux heeft de deuren van de villa Cavrois in Croix (Nord) vanaf 13 juni 2015 weer geopend. De Villa Cavrois, een echte parel van de modernistische architectuur, werd ontworpen door Robert Mallet-Stevens en voltooid in 1932. Tot 1987 verleent ze onderdak aan de familie Cavrois. Op 10 december  1990 wordt ze geklasseerd als historisch monument, wat echter niet kan beletten dat de villa in 1988 en 2001 sterk beschadigd raakt.

In 2001 wordt de villa aangekocht door de Franse staat, die haar in 2008 schenkt aan de beheerinstelling, het Centre des monuments nationaux. De daaropvolgende jaren staat er veel op het programma voor dit belangrijke XXste-eeuwse monument: restauratie van het park en de vertrekken, opwaardering en presentatie aan het publiek. De omvangrijke restauratie van de omheinde en overdekte zones, die in 2003 gestart werd door het Regionale Bestuur van culturele zaken van Nord-Pas-de-Calais, is nu door het CMN voltooid. Villa Cavrois op Youtube

Naar schatting bedragen de totale kosten voor de herstelwerkzaamheden van de villa en haar park ongeveer 23 miljoen euro. Dit ambitieuze restauratieproject is een uiting van de interesse van de Franse staat voor de bescherming van XXsteeeuws erfgoed en regionale culturele dynamiek. Na de officiële inwijding op 12 juni 2015 zal de villa Cavrois vanaf zaterdag 13 juni worden opengesteld aan het publiek. Een bezoekersapp voor tablets maakt een interactieve rondleiding mogelijk, met een reconstructie in augmented reality van de gemeubileerde villa zoals ze er in 1932 uitzag. Een ‘artistieke infiltratie’ van kunstenaar Jean Sylvain Bieth maakt het bezoek compleet: enkele gebeurtenissen uit het leven van de familie Cavrois of uit de geschiedenis van de villa worden eruit gelicht.

Meer dan 26.000 bezoekers kwamen naar de opening van de restauratiewerf aan het publiek, ter gelegenheid van de Europese erfgoeddagen van 14 tot 29 september 2013. Hieruit blijkt de publieke interesse voor dit unieke monument, dat terecht beschouwd kan worden als een internationale referentie in de geschiedenis van de architectuur. De villa Cavrois in Croix, de residentiële voorstad van Roubaix, werd ontworpen in 1929 en voltooid in 1932. Het is een opmerkelijk voorbeeld van burgerlijke architectuur uit de eerste helft van de XXste eeuw. Tot eind 1939 wordt ze bewoond door de familie Cavrois, die daarna wegens het naderen van de Duitse troepen verplicht is het Franse departement Nord te verlaten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog doet de villa dienst als kazerne voor de Duitse bezetters. De familie Cavrois keert terug in 1947. Op aanvraag van Paul Cavrois wordt de woning in de jarin ’50 verbouwd door de architect Pierre Barbe, om woonruimte te verschaffen aan de gezinnen van Paul en Francis, de zonen van de eigenaar. Paul Cavrois overlijdt in 1965 en zijn echtgenote in 1985. Het meubilair wordt snel verkocht (1986/1987) en het huis wordt overgenomen door een vastgoedbedrijf, dat het park wil verkavelen en de villa wil slopen. Er volgt een lange periode van verwaarlozing en vandalisme (1988-2001). Ten slotte wordt de villa in 2001 overgekocht door de Franse staat, die haar onmiddellijk beschermt en vervolgens restaureert. In 1990 wordt de Association de sauvegarde de la Villa Cavrois (Vereniging voor het behoud van de villa Cavrois) opgericht om druk uit te oefenen op de culturele en politieke instellingen die instaan voor de bescherming van de woning. De vereniging zal in juni 2015 omgedoopt worden tot Association des amis de la Villa Cavrois (Vriendenvereniging van de villa Cavrois).

Dit historische monument staat sinds kort op de lijst van het wereldwijde Iconic Houses Network, een in 2011 opgestart programma ter bescherming van emblematische huizen van de XXste eeuw. Hét bewijs dat deze woning vanaf haar ontwerp kan gerekend worden bij het beste wat de moderne architectuur van de XXste eeuw te bieden heeft.

Villa Cavrois
60 avenue John-Fitzgerald-Kennedy
59170 Croix

http://www.lille3000.eu
http://www.renaissance-lille.com
http://www.opstapinnoord-frankrijk.com
Naar Noord Frankrijk met de Thalys: www.thalys.com


imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Villa Cavrois op Youtube


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Noord Frankrijk