Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De regio rond les Crozets, Prénovel, Chatel-de-Joux en Etival is ideaal om het karakter van de Franse Jura te verkennen als je liefhebber bent van wandelen en fietsen.  Het gebied wordt gekenmerkt door een keten van bossen, plateaus en meren  in het hart van het "Parc Naturel Régional".

Met Jean François PUTOD kunt u in de Franse Jura - in de buurt van Docier een spectaculaire proefvlucht maken met een ULM (afgekort van het Franse Ultra Léger Motorisé). Het zijn hier ULM's van het type delta-vleugel — waarbij de besturing in de vlucht gebeurt door een verplaatsing van het zwaartepunt van de bestuurder.

Arbois ligt midden in de Franche-Comté en is een kleine stad in de Jura in de gouden driehoek halverwege tussen Besançon, Dole en Lons-le-Saunier.  In deze unieke omlijsting van de landschappen van de Revermont heeft Arbois talrijke titels verzameld: hoofdstad van de Jura-wijnen, eerste wijngebied dat een AOC kreeg in Frankrijk, een opmerkelijke culinaire lokatie... Streetviews Arbois....

Les Planches-près-Arbois is een gemeente in het Franse departement Jura (regio Franche-Comté) en telt 94 inwoners (2009). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Lons-le-Saunier.  Heel specifiek voor Les Planches-près-Arbois is de ligging aan het einde van een reculée!

Castel Damandre ligt te midden van weelderig groen onder aan een waterval in het prachtige Les Planches, in de vallei van de wijngaarden van Arbois. Het hotel beschikt over 19 comfortabele kamers, 2 suites met bubbelbad en 2 ruime appartementen die geschikt zijn voor 4 tot 5 personen. De accommodaties zijn allemaal stijlvol ingericht en goed uitgerust.

Bugeywijnen wijngaardHet Juragebergte, geboortestreek van de eminente 18e-eeuwse gastronoom Brillat Savarin, vormt een lang, kommavormig stuk natuur langs de Frans-Zwitserse grens. De druiven voor de Bugeywijnen groeien ten zuiden van het Juramassief, tussen Lyon en Genève, in een gebied met een prachtige natuur en met majestueuze landschappen.

franse jura gebergte herfstWie authentiek en innig wil genieten van het gebergte, kan het niet beter treffen dan in de Jura. Geen plaats voor bekakte schijn, wel echtheid en oprechtheid. Ongerepte plateaus, puntige kammen, geheime kloven, … Dit gebergte leeft en ademt. Het laat zich proeven en respecteren. Het Juragebergte is een gebied van zowat 300 x 70 km met een plooiingsreliëf in het oosten van Frankrijk, tussen Besançon in het noorden en Bourg-en-Bresse in het zuiden, tegen Zwitserland aan. In het Keltisch verwijst "Jura" naar "land van bossen". En ja, het is één groot bosland.

gezinsski franse jura gebergteDe Montagnes du Jura vormen een kalkmassief in het oosten van Frankrijk, langsheen de Zwitserse grens. Het Juragebergte is 350 km lang en heeft zijn hoogste punt op 1.720 meter. Het is een dichtbij gelegen, toegankelijk en authentiek massief waar een zorgvuldig gekoesterde natuur alle ruimte krijgt die haar toekomt. ’s Winters kleurt het landschap wit en wordt de sfeer veeleer Scandinavisch dan zuiders. Maar hoe dan ook vormt de Jura de perfecte omgeving voor een geslaagde gezinsvakantie.

jura grande traversee juraHet Jura-gebergte staat bekend om zijn grootse landschappen. Dankzij “De grote oversteek van het Juragebergte” oftewel de “Grandes Traversées du Jura” (GTJ) is het mogelijk dit gebergte vanuit een nieuw perspectief te ontdekken. De GTJ bestaat uit een wandelroute, een mountainbikeroute en langlaufpaden, die allemaal dwars door de Jura lopen. Alle routes zijn voorzien van bewegwijzering.

jura fietsenDe Jura is de perfecte bestemming voor een fietstocht of fietsvakantie, ongeacht uw niveau. Het landschap is er prachtig. Er zijn maar liefst 2000 kilometer aan rustige fietspaden, 1.930 km voor mountainbikers waaronder het Bike Park en 3 terreinen met het FFC/FFCT label, 100 km voies vertes waaronder de Eurovélo 6 (van Nantes naar Budapest). Fiets zelf de twee « Tours de Jura » en de Grande Traversée du Jura of – speciaal voor klimliefhebbers – de 11 opmerkelijke cols.

jura frankrijk 2Het wijngebied van de Jura - In de Jura raak je nooit uitgekeken! Van Salins-les-Bains in de Arbois tot Saint-Amour in Sud Revermont voert de Route Touristique des Vins du Jura (de toeristische wijnroute van de Jura) langs de pittoreske wijndorpjes die behoren tot de Petites Cités Comtoises de Caractère. De wijnroute voert door het terroir van de beroemde Vin Jaune (gele wijn) en de Vin de Paille (strowijn). De wijnroute is bijna 80 km lang en heeft diverse prijzen gekregen zoals in 2008 de Prix Eden (vanwege het immateriële erfgoed ) en in 2009 de Prix National de l’Oenotourisme (vanwege het professionele netwerk). Onderweg brengt u een bezoek aan musea, abdijen, ateliers van kunstenaars en aan 135 wijndomeinen die het hele jaar geopend zijn voor proeverijen.

Jura (39) is een Frans departement. Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Franche-Comté.
Jura grenst aan de departementen Doubs, Haute-Saône, Côte-d'Or, Saône-et-Loire en Ain. Daarnaast grenst het aan het Zwitserse kanton Vaud. De Jura bestaat uit de drie arrondissementen:     Dole,     Lons-le-Saunier en     Saint-Claude

jura gebergte topografieDe Jura is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar de Zwitserse Hoogvlakte. In het zuiden zijn de hoogste bergtoppen: Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk, en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland.

jura 2Bergachtig en 230 km lang is de grens waarlangs Franche-Comté en Zwitserland hier in elkaar grijpen. De steile weggetjes van het Juramassief, aan Franse en aan Zwitserse zijde en her en der ook het water van de Doubs overbruggend waren destijds het terrein van struikrovers en smokkelaars. Hun paadjes zijn nu bewegwijzerd en wandelaars en mountainbikers maken er dankbaar gebruik van om van deze prachtige natuur te kunnen genieten. 

Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Franse Jura