Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

jura 2Bergachtig en 230 km lang is de grens waarlangs Franche-Comté en Zwitserland hier in elkaar grijpen. De steile weggetjes van het Juramassief, aan Franse en aan Zwitserse zijde en her en der ook het water van de Doubs overbruggend waren destijds het terrein van struikrovers en smokkelaars. Hun paadjes zijn nu bewegwijzerd en wandelaars en mountainbikers maken er dankbaar gebruik van om van deze prachtige natuur te kunnen genieten. 

 

In die wereld van boeven en boefjes speelde absint een centrale rol. Deze sterkedrank met de typische anijssmaak heeft Pontarlier, feodale stad in de Haut-Doubs, mooie tijden bezorgd. Er werden ooit therapeutische deugden aan toegeschreven maar het populaire goedje had vooral een ware epidemie van alcoholisme voor gevolg. De ravages waar dat toe leidde heeft Emile Zola treffend beschreven in zijn tragische ‘L’Assommoir’. Een en ander zou in 1915 leiden tot een absintverbod dat bijna een eeuw heeft standgehouden.

Sinds 2011 is het groene spul aan een tweede jeugd begonnen. Eertijds taboe, nu een rage. De Absintroute is een thematische tocht van een dertigtal kilometer, tussen Pontarlier en het Zwitserse dorp Noiraigue. Wie de route volgt duikt de geschiedenis in, bezoekt distilleerderijen en boerderijen maar ook clandestiene plaatsen... De absint krijgt er warempel wat van zijn oude glorie door terug.
Logeren in het centrum van Pontarlier kan in het Maison d’à côté waar op de bovenste verdieping twee ruime kamers ter beschikking staan. De 19e-eeuwse woning heeft majestueuze allures en bevindt zich op een steenworp van de kerk van Sainte-Bénigne. www.lamaison-da-cote.fr

In het recent gerenoveerde Hôtel Saint-Pierre kunt u terecht voor een ‘absinttocht’ die u van de ferme de l’Absinthe naar het museum van Pontarlier brengt, uiteraard langs de onvermijdelijke distilleerderijen en stalletjes waar u de ‘groene fee’ kunt proeven. www.hotel-st-pierre-pontarlier.fr

 
Reisweg
-     Met de auto, 7u20 rijden (583 km) vanuit Brussel en 9u30 (782 km) vanuit Amsterdam
-     Met de trein (Thalys naar Parijs – daarna TGV tot Besançon) : 5u vanuit Brussel , 7u vanuit Amsterdam
-     Met het vliegtuig : vlucht naar Geneva, daarna 1u30 rijden tot Pontarlier

www.montagnes-du-jura.fr


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Franse Jura