Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De grot van Baume les Messieurs is een van drie Jura-grotten die bezichtigd kunnen worden.

Samen met de grot van de Planches en de grot van les Moidons. Gemakkelijk toegankelijk, dus ideaal voor een eerste kennismaking met speleologie; en dus uitstekend geschikt als gezinsuitje. De grot, ontdekt in 1610, is ongeveer 30 miljoen jaar oud. Is ontstaan doordat water zich een weg baande door de spleten van het Jura plateau, en deze geleidijk met de jaren uitgehold heeft.

Behalve de concreties: stalactieten, stalagmieten en draperiën. De grot van Baume les Messieurs wordt gekenmerkt door meerdere grote zalen, waarvan het plafond tot 80 meter hoog kan zijn. In de winter wegens overstroming gesloten, en wordt dan een schuilplaats voor vleermuizen. De grot ligt in een bijzonder kader, helemaal achter in de kalkuitscheuring ”reculée de Baume les Messieurs” op steenworp afstand van het prachtige dorp Abbaye. Uit de grot ontspringt de rivier de Dard, waaruit de waterval van Baume les Messieurs ontstaat.

Een gemakkelijk toegankelijke grot.
Deze ligt 120 meter diep, en strekt zich uit over 2500 meter. Het is hier ongeveer 13 graden, dus prima geschikt om af te koelen als het buiten heet is. Goed in de kleren, en met goede schoenen kunt u op verkenning uitgaan in deze typische Jura grot, tijdens een rondleiding van 45 minuten.

De waterval
Deze waterval ligt achter in de kalkuitscheuring “reculée Baume-les-Messieurs”, één van de bekendste in de Jura, en is om meerdere redenen opmerkelijk.Het water van de waterval komt van de ondergrondse rivier de Dard, die opduikt na een wilde rit door de grotten.

Het water dat er hier uitspuit is zuiver en helder, en komt terecht in een lichte, groene omgeving, wat een prachtige kleuren oplevert.

Een van de bijzonderheden van deze waterval is de geologische compositie van de rots, die de waterval zijn reliëf geeft. Dit is tufsteen, zeer rijk aan kalk, dat een licht en vluchtig aspect vertoont.


Baume les Messieurs in het hart van een “reculée”...
Baume les Messieurs wordt gerekend tot de mooiste dorpen van Frankrijk, en heeft vele onderscheidingen toegekend gekregen. Ligt in het in het hart van een reculée, kenmerkende kalkuitschuring voor het Jura landschap.

Voor geologen is een reculée een lange vallei die een kalkvlakte binnendringt en abrupt eindigt, als een “einde van de wereld”. Door zijn ligging en de rijke samenstelling is de “reculée van Baume” les Messieurs één van de mooiste in de Jura. Achter in de reculée bevinden zich de beroemde watervallen van Baume les Messieurs. Het betreft hier eigenlijk de rivier de Dard, die zijn water spuit na een woelige reis door het hart van de grotten van Baume les Messieurs.

Deze reculée ligt in het Natura 2000 gebied; de flora en fauna zijn dus beschermd. U zou best nog weleens een slechtvalk of rode wouw over het dorp kunnen zien vliegen.

 
Alles weten over de reculée
Om zo goed mogelijk van deze locatie te genieten, kunt u de bewegwijzerde wandeltocht maken. Zo kunt u langs de rivier de Dard tot aan uitzichttoren lopen, en genieten van het prachtige uitzicht over Baume les Messieurs. Langs de wandelroute zijn borden geplaatst met informatie over de locatie, de geologie en zijn mysteries. Als afsluiting van het bezoek kunt u even door het dorp gaan, en de abdij van Baume les Messieurs of de grot gaan bezoeken.

http://www.baumelesmessieurs.fr/
http://www.montagnes-du-jura.fr/nl

Restaurant Des Grottes
BAUME LES MESSIEURS
39210 Jura, France
Tél : +33 (0)3 84 48 23 15
http://www.restaurant-des-grottes.com/web/

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Franse Jura