Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een prachtig huis met een interieur in een oorspronkelijke staat. Het huis van Louis Pasteur, dat hij door de jaren heen verbouwd had, is nu eigendom van de Stichting Wetenschappelijke Academie. Het huis is opengesteld voor publiek, en kan dus bezichtigd worden.

Het huis is helemaal intact gebleven, net als de door Louis Pasteur gekozen inrichting: behang, meubels, dagelijkse voorwerpen. Tijdens een rondleiding is het mogelijk zich voor te stellen hoe Pasteur leefde, en werkte in Arbois, door ook zijn laboratorium te bezoeken. Het Huis heeft het kwaliteitslabel “Huis van Beroemdheden” (Maison des Illustres) gekregen

Louis Pasteur werd in 1822 geboren in Dole, maar verhuisde later naar Arbois. Na een briljante studie werd Pasteur een gerespecteerde wetenschapper, en werkte aan verschillende projecten. In Arbois, nu hoofdstad van de Jura wijnen, heeft Pasteur veel gewerkt voor zijn vrienden in de wijnbouw. Zo heeft hij bijvoorbeeld het gistingsproces van de wijnen bestudeerd, en de pasteurisatie uitgevonden; een conserveringsmethode die nog steeds gebruikt wordt.

Maar echt bekend werd hij door zijn onderzoeken naar een vaccinatie tegen hondsdolheid, wanneer hij een jonger herder redde die door een hond gebeten was. Pasteur ontwikkelde een virus-vaccin tegen de ziekte hondsdolheid. Hij slaagde erin een hond immuun te maken en hij behandelde paarden. Op 6 juli 1885 bracht men Pasteur de negenjarige Joseph Meister uit de Elzas, die door een dolle hond was gebeten. Pasteur begon met de behandeling met behulp van door hem ontwikkelde inentingen, iets wat voor hem persoonlijk riskant was, omdat hij geen erkend geneesheer was. Na wekenlange behandeling van de jonge patiënt, die hoogrood was aangelopen door de koorts, genas de jongen en kon Pasteur met recht zeggen de hondsdolheid te hebben overwonnen.

In 1854 werd Pasteur tot hoogleraar in de scheikunde aan de Universiteit van Rijsel benoemd. In 1857 werd hij directeur voor natuurwetenschappelijk onderzoek aan de École normale supérieure in Parijs.

Pasteur ontdekte dat er verschillende soorten gistcellen voorkomen en dat niet alle gisten even geschikt zijn voor een goede gisting, en bijgevolg een optimale smaak van wijn en bier.

Hij toonde op overtuigende wijze aan dat bedorven voedsel geen micro-organismen voortbrengt, maar dat rotting en gisting daarentegen worden veroorzaakt door micro-organismen die in de lucht aanwezig zijn. Hij was de uitvinder van het pasteuriseren, het proces waarin schadelijke microben in aan bederf onderhevige voedselproducten worden vernietigd door het voedselproduct kortstondig te verhitten, zonder het product te beschadigen.

In 1874 kreeg hij de Copley Medal en in 1881 werd hij verkozen tot lid van de Académie française.

Huis van Pasteur
83 rue de Courcelles
39600 Arbois
+33 (0)3 84 66 11 72
http://tourisme.arbois.com

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Franse Jura