Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Ten noorden van Pontarlier vinden we Ornans, een vredig stadje aan de Loue.

Hier is Gustave Courbet geboren. Het pas gerenoveerde, aan de schilder gewijde museum heeft onder meer het fantastische schilderij van de eik, ‘La Chêne de Flagey’, in zijn collectie.  www.musee-franchecomte.comNoordoostelijk van Lons-le-Saunier ligt Château-Chalon, officieel een van Frankrijks mooiste dorpen, want opgenomen bij de Plus Beaux Villages de France. Château-Chalon is ook het centrum van de zogeheten vin jaune. Deze ‘gele wijn’, de parel van de Jurawijngaard bestaat al sinds de oudheid. Voor een hapje stoppen we bij P'tit Castel, een panoramisch restaurant met uitzicht over de wijngaarden, dat een smaakvolle keuken serveert, met respect voor de traditie van de Comté. Tel.: 03 84 44 20 50

 
Absint is van oorsprong eigenlijk een Zwitsers drankje maar in Pontarlier werd het naderhand op grote schaal geproduceerd. En Émile Zola beschreef in ‘L’Assomoir’ de effecten ervan, die in 1915 hebben geleid tot een algeheel verbod. Je werd er min of meer gek van. De duivelse reputatie van het goedje was echter gemaakt en in de Jura is toen een lucratieve smokkel op gang gekomen. De verschillende halten langs de Absintroute, tussen Pontarlier en Noirague, in de Zwitserse Jura, laten dat hele tijdperk opnieuw tot leven komen.
www.routedelabsinthe.com
 
Tot slot kunnen we ook niet om de merkwaardige Mont d'Or heen, een kaas van koeienmelk die maar gemaakt wordt van september tot april, als er niet veel melk is. De kaas gaat in een grenenhouten ring en blijft enigszins lopend, zoals honing. Een Mont d'Or heeft fijne, verse en pittige aroma’s. Je eet hem zowel koud als warm, met een lepel, en vaak met aardappelen in de schil erbij. De karaktervolle Mont d'Or heeft sinds 1981 het AOC-statuut.
 
Nog een centrum van de lokale wijnbouw is Arbois, in het natuurgebied van Le Revermont, ten zuidoosten van Dole. De wijn uit Arbois werd in 1936 bovendien de allereerste AOC-wijn uit de geschiedenis. Het is een aardige terroirwijn, die ook de Romeinen al naar waarde wisten te schatten. Wij proefden hem in de schilderachtige Bistrot des Claquets in de wijk Faramand. Tel.: 03 84 66 04 19. En om te overnachten zijn we het niet zo veel verder gaan zoeken. In Poligny, hoofdplaats van de Comté, werden we onthaald in een van de heerlijke gastenkamers van de Jardins sur Glantine.
http://jardinsurglantine.natidees.com
 
Hoe er te komen?
Vanaf Brussel is het 650 km met de auto. De Thalys of hst doet er via Parijs 5 uur en 30 minuten over.
Zeven keer per dag gaat een vlucht naar Genève (1 uur vliegen), van waaruit het nog 50 km rijden is.
 
www.montagnes-du-jura.fr


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere artikelen Franse Jura