Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Het moderne Franse Lotharingen (Frans: Lorraine, Duits: Lothringen, Alemannisch: Lothringe, Luxemburgs: Loutrengen en in het Nederlands ook wel Lorreinen) is een regio in het noordoosten van Frankrijk.

Het omvat de departementen Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vosges. De hoofdstad is Metz..
Toeristische infornmatie: [http://www.toerisme-lorraine.eu]  [http://www.toerisme-maas.com]

Historisch bestaat het uit het oude hertogdom Lotharingen, het Hertogdom Bar en de zogenaamde Drie Bisdommen (Trois-Évêchés: Metz, Toul en Verdun).

De vier departementen van Lorraine (zie ook de kaart met de steden....)
• de Franse Maasstreek (Meuse) met als belangrijkste steden Verdun en Bar-le-Duc,
• de Franse Moezelstreek (Moselle) met Metz als hoofdstad,
• Meurthe et Moselle met Nancy,
• en de Vogezen (Vosges) met bekende plaatsen als Épinal, Gérardmer en Vittel.

kaart met de steden

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.Buurlanden en -streken
Lorraine grenst in het noorden aan België, Luxemburg en Duitsland. Aan de oostkant ligt de Elzas en in het zuiden Bourgondië en de Franche-Comté. Aan de westkant van Lorraine ligt de regio Champagne-Ardenne. Lorraine wordt gezien als het kruispunt van Europa.

Landschap en geologie
Lorraine kent globaal twee soorten landschappen: het bergketen de Vogezen en de plateaus van Lorraine. De Vogezen is een middelgebergte dat over een lengte van 170 kilometer van zuid naar noord loopt, evenwijdig aan de Rijn. Bewegingen in de aardkorst, vulkanen, zeeën, rivieren, gletsjers, sneeuw, regen, vorst en wind hebben de Vogezen gemaakt tot wat ze nu zijn. Boven de 800 meter ligt zeker meer dan 100 dagen per jaar sneeuw, terwijl het op de ‘Ballons’ vaak een graad of 10 warmer is met meer kans op zon.

De plateaus van Lorraine die zich ten westen van de Vogezen uitstrekken, worden afgewisseld door ‘côtes’ (heuvelruggen). Aan de oostkant van deze côtes is het landschap beschut tegen de westenwinden, wat wijnbouw mogelijk maakte, zoals in de streek rondom Toul. Ten westen van Nancy ligt het Regionaal Natuurpark van Lorraine, een bosrijk gebied (voornamelijk beuken) en een aantal meren zoals het Madinemeer. De nazomer en de herfst zijn hier buitengewoon aangenaam.

Lorraine wordt doorkruist door meer dan 700 kilometer waterwegen: de Maas en de Meurthe en de Moezel in het westen, het Marne-Rijnkanaal van west naar oost en het Saarkolenkanaal. Bekende meren zijn het Madinemeer (in het westelijke deel van het Regionaal Natuurpark van Lorraine), het door bergen omgeven meer van Gérardmer en de uitgestrekte waterplassen bij Sarrebourg in het oosten.
Enkele belangrijke steden
Metz, (spreek uit Mez) de hoofdstad van de Franse Moezelstreek, is een ideale stad voor een weekendje uit: een rijk historisch en cultureel aanbod, heerlijk shoppen en een bruisend uitgaansleven. Metz staat ook bekend als de lichtstad: ’s avonds worden uit gele steen opgetrokken gebouwen in het centrum prachtig verlicht.

Nancy, ooit de woonplaats van de Poolse vorst Stanislas, is de stad van de Art Nouveau. Kunst en bouwstijl bepalen de sfeer in de stad. Perfect bewaarde gevels, winkels en restaurants, Nancy is doordrenkt met de Jugendstil, die hier Art Nouveau wordt genoemd. Het Museum van de School van Nancy staat geheel in het teken van deze stroming.

Verdun is de stad van de loopgraven, ondergrondse forten, kazematten, monumenten en musea, getuigen van een van de grootste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Verdun is voor de Fransen het symbool van onverzettelijkheid.

Épinal, de hoofdstad van het departement de Vogezen, staat vooral bekend om zijn prenten en de prentendrukkerij. Sinds de 18e eeuw worden hier de mooiste prenten gedrukt, van bidprent tot beeldverhaal. Het plaatselijke museum bezit een zeer bijzondere verzameling.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com