Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Limousin strekt zich uit over drie departementen op de uitlopers van het Centraal Massief: Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. De streek biedt een grote diversiteit aan landschappen met heide, coulisselandschappen en bossen. Hier kan je alle kanten uit: natuur, ontdekking van erfgoed en cultuur, avontuur.

Het Plateau de Millevaches
Bossen, heide, weiden, venen en waterlopen… Dit regionaal park doet denken aan het "château d'eau de la France" (het grote waterreservoir). Ruim drieduizend hectare uitzonderlijk rijke natuur, een paradijs voor wandelaars en trekkers, mountainbikers, ruiters en liefhebbers van Moeder Natuur in het algemeen.
In het westen strekt zich het enorme artificiële meer van Vassivière uit. Het kristalheldere water nodigt uit tot zwemmen en andere waterpret.
www.pnr-millevaches.fr

www.lelacdevassiviere.com

www.ciapiledevassiere.com

 
De wolven van Chabrières:echte en denkbeeldige.
De wolven leven hier in de vrije natuur, zoals ze zich eertijds thuisvoelden in de wouden van de Limousin. In dit uitgestrekte dierenpark kan je ze van zeer dichtbij observeren dankzij kijkhutten binnen omheind terrein.
Het dierenpark van les Monts de Guéret ligt 7 km zuidelijk van Guéret.
www.loups-chabrieres.com

 
Watervallen van Gimel: wervelend water.
Je geraakt te voet tot vlak bij de watervallen Queue de Cheval (60 meter), Grand Saut (45 meter) en Redole (27 meter). Kolkend en verfrissend.
14 km noordoostelijk van Tulle.
www.gimellescascades.fr

 
Waar overnachten?
Een bed in de wei: het ware geluk vind je op de boerderij.
Zin in een écht leuk verblijf? Klein en groot dompelen zich onder in het landelijke leven: de koeien melken, de varkens hoeden, de kaas van de streek vervaardigen... en alles wat zoal bij het boerderijleven hoort.
Een grote, comfortabele en degelijk uitgeruste tent, waarvan bij goede weersomstandigheden een wand verwijderd wordt, nodigt uit tot direct contact met de natuur. Dit is écht "er tussenuit"!
La Ferme des Champeaux op het Plateau de Millevaches:
http://www.unlitaupre.fr/farms/champeaux.php

 
La Ferme de Charel (boerderij van Charel): verfijnd gastenverblijf.
Een bekoorlijk bouwsel op het grondgebied van Sainte-Fortunade, met 3 kamers waarvan 2 gezinskamers, evenals een gîte voor vier personen. Aanschuiven aan de gastentafel, voor wie het wil, en er is uiteraard ook een zwembad. Een verleidelijk adres, in topvorm gehouden door vriendelijke Belgen.
8,5 km zuidelijk van Tulle.
www.lafermedecharel.com

 
Waar eten?
L'air du Temps, ontbijt aan de waterkant.
Dit restaurant op de rand van het water, in Meyrignac-l'Eglise, biedt een keuken op basis van verse bio- en streekproducten. Fijnproevers zullen hun hartje kunnen ophalen aan bereidingen met het beroemde vlees van de Limousin.
Meyrignac-l'Eglise ligt zo'n 23 km ten noorden van Tulle.
www.restaurant-lairdutemps-correze.fr

Oradour-sur-Glane: stilte, om nooit te vergeten.
De naam Oradour blijft voor altijd verbonden aan de herinnering aan zijn bevolking die op 10 juni 1944 brutaal werd uitgeroeid door een SS-divisie. Het kleine dorpje in Haute-Vienne blijft ook vandaag nog – en ver buiten de grenzen van de Limousin – symbool voor de barbaarse wreedheid van de oorlog. Oradour is intussen verdeeld in twee wijken: het oude dorp dat na de ramp in die verwoeste toestand bewaard bleef, en het nieuwe dorp dat ernaast werd opgebouwd. Het bezoek betreft de oude ruïnes en het Centre de la Mémoire.
Deze afspraak met de geschiedenis komt hard maar moreel heilzaam aan. Je vertrekt onthutst maar bewust.
23 km noordwestelijk van Limoges.
www.oradour.org
 
 
Musée de l'homme de Néandertal: geheimen en mysteries van de Neandertaler.
Het dorpje La-Chapelle-aux-Saints in het departement Corrèze werd in 1908 wereldberoemd na de ontdekking van de begraafplaats van een Neandertaler. Het museum is piepklein maar verdomd interessant opgebouwd. Het plaatst kanttekeningen bij de wetenschappelijke elementen van dit essentiële baken in de geschiedenis van de mensheid.
30 km zuidelijk van Brive-la-Gaillarde.
www.neandertal-musee.org

 
Musée du Président Chirac, een kostbaar rommelwinkeltje.
 
Vijfduizend geschenken die de vroegere president van Frankrijk tijdens zijn presidentschap ontving, worden hier tentoongesteld en vooral in hun context geplaatst. Dit mondt uit in een onuitgegeven kijk op de internationale betrekkingen. Kinderen zullen vooral oog hebben voor de levensechte grote vis, een coelacant van 2m30, zowat 500 miljoen jaar oud, aangeboden door de president van de Comoren.
27 km noordelijk van Tulle.
www.museepresidentjchrirac.fr

 
Masgot, het dorpje van de beeldhouwwerken.
Dit pittoreske dorpje in het departement Creuse is verfraaid met beeldhouwwerken in graniet van de 19e-eeuwse kunstenaar François Michaud. De wandelaar ontdekt overal verspreid in de straatjes vele mensen- en dierenfiguren die gevels en muren opvrolijken. Er is een steenkapperijatelier waar zelfs 2-jarigen aan de slag mogen en kunnen! En je kunstwerkje neem je natuurlijk mee naar huis...
Masgot ligt 26 km zuidoostelijk van Guéret.
www.masgot.fr

Terra Aventura, Geocoaching,made in Limousin.
Het gaat hier om een schattenjacht, als voorwendsel voor onvergetelijke avonturen. Niet minder dan zestig schatten moeten gevonden worden door de straten en straatjes af te schuimen en daarbij te proberen de raadsels op te lossen. Deelnemers laten zich door "poï's" of "bola's" gidsen tot de felbegeerde vondst.
Het is een originele manier om de streek te verkennen en daarbij wandelen, geschiedenis en technologie te combineren.
www.terra-aventura.fr

 
Le gouffre de la Fage(kloof van de Fage): reis naar het centrum van de aarde.
Van de plantaardige wereld vol licht dalenwe af naar het ondergrondse, minerale universum: we ontdekken de twee mijngangen van deze kloof in Corrèze: een radicale, haast onwerkelijke ervaring. Een rijkdom aan afzettingen, zoals ongelofelijk mooie versteende watervallen. De kloof is de thuishaven voor vleermuizen: veertien soorten overwinteren geregeld in de Fage.
Speciale animaties voor kinderen, met speleologie en paleontologie als basisthema's.
8 km zuidelijk van Brive-la-Gaillarde.
www.gouffre-de-la-fage.com

 
Wizz'titi, alle vrijheid in de bomen.
Op een boogscheut van Brive-la-Gaillarde ligt een park waar je kinderen dol op zullen zijn. Wizz'titi biedt allerlei avonturentrajecten, acrobatisch in de bomen of andere. En je mag er al aan beginnen vanaf 3 jaar! Er is ook andere animatie,voor de iets minder avontuurlijken en/of ouders, zoals het blote-voetenpad dat op een ongewone wijze de zintuigen op de proef stelt.
5 km noordelijk van Brive-la-Gaillarde.
www.wizztiti.fr

 
Het aquarium van de Limousin, uniek!
Dit oude onderaardse reservoir bevat honderdzestigduizend liter water! Het werd aangelegd in de tijd van Napoleon III, beschut tegen de cholera-epidemieën van die tijd: als een tempel, maar dan gewijd aan water. Dit aquarium is een van de rijkste van Frankrijk: het bevat zowat 300 soorten uit de hele wereld, van zeepaardjes tot vlindervissen, van haaien tot kwallen, en daarnaast nog vier bakken voor tastwaarneming: te gek voor de jongsten!
Het aquarium bevindt zich in het hartje van de oude wijk van Limoges.
www.
aquariumdulimousin.com 

Festival La Route du Cirque, van 15 tot 23 augustus.
Dit festival vindt elk jaar plaats in de tuinen van het kasteel van Nexon. Jongleurs en koorddansers, clowns en slangenmensen, dieren die kunstjes tonen, trapezewerkers en pierrots: de concepten zijn klassiek of vernieuwend, soms komisch, altijd poëtisch: circus blijft circus en zal altijd iets magisch hebben.
Een unieke afspraak in Frankrijk.
Nexon ligt in Haute-Vienne, 24 km zuidelijk van Limoges.
www.cirquenexon.com

 
Waar slapen?
Gîtes Les Collines de Sainte-Féréole, zien zonder gezien te worden…
Deze 25 eigentijds opgevatte, comfortabele gîtes zijn letterlijk in de heuvel gebouwd. De verblijven liggen verspreid in het landschapspark van 4 ha en beschikken over een panoramisch terras dat uitkijkt over het bekken van Brive. Het basisprincipe van Les Collinesis te zien zonder gezien te worden. Elke gîte biedt onderdak aan 4 tot 8 personen.
11 km noordelijk van Brive-la-Gaillarde.
www.residencelescollines.com


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com