Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

NIEUWE ACCOMMODATIES: Trendy boomhutten en sjieke kastelen. Eind mei opent onder de naam ‘Perching Pad’ een bijzondere logeerplek. Hoog in de bomen worden mooie houten hutten gebouwd waar men in alle comfort kan overnachten.

Het is een project van de eigenaar van de Perching Bar, een trendy champagne bar die eveneens hoog in de bomen gebouwd is en waar bezoekers via een hangbrug naar toe lopen en waar men uiteraard champagne kan drinken. De champagne bar en de accommodaties bevinden zich in een park bij Verzy. Het interieurvan de boomhutten wordt net zo strak en stijlvol als die van de champagnebar zelf en bieden een schitterend uitzicht op de omgeving en de wijngaarden. Het park ligt op 15 minuten rijden van de stad Reims. Zie www.perchingbar.eu en  www.arboxygene.eu.

 

Een andere nieuwe loot in de lijst van verwenadressen is het zojuist geopende het Château du Faucon in Donchery op 15 minuten van Charleville-Mezières. Een majestueus onderkomen met 5 kamers in het kasteel en 13 gastenverblijven in de bijgebouwen. Het ligt op een eigen terrein van 28 hectare en zeer geschikt voor paardrijliefhebbers want  het beschikt over eigen paardenstallen. Nadere info op www.domaine-chateaufaucon.com.

 

Eveneens nieuw is het Château de RillyHotel & Restaurant dat een goed vertrekpunt is om de omgeving van de Montagne de Reims met zijn wijngaarden te verkennen. Het ligt iets ten zuiden van de stad Reims in Rilly-la-Montagne en heeft stijlvolle kamers en een uitstekend restaurant dat geleid wordt door de Nederlandse chef-kok Marc Smeets. Verscheidene arrangementen zijn te boeken waaronder een wijntoer, een ballonvaart, of een spa- of golfarrangement. Zie www.chateauderilly.fr voor meer informatie.

 

EVENEMENTEN - Historische festivals, riddertoernooien, Joanne D’Arc

 

Middeleeuws festival in kasteel: 19 +  20 mei

Een levende geschiedenisles. Zo zou het jaarlijkse Middeleeuwse Festival in het fort  Sedan in de gelijknamige stad in de Franse Ardennen omschreven kunnen worden.Kinderen en volwassenen die een reis terug in de tijd willen maken en het leven in de 15e eeuw even willen proeven, komen 19 en 20 mei in het fort behoorlijk aan hun trekken. Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement waarbij het gehele kasteelcomplex van 35.000m² volledig omgetoverd wordt tot een Middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, Middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en meer. Echte riddertoernooien willen ervaren? Kom dan het weekeinde van 25 en 26 juni naar Sedan. Zie  www.chateau-fort-sedan.fren www.tourisme-sedan.com.

 

Het Joanne D’Arc festival in Reims: 2 + 3 juni

Ieder jaar herdenkt Reims de nationale heldin Joanne D’Arc door middel van een Middeleeuwse markt, een spectaculair klank en lichtspel en een opvoering van de kroning van Karel VII tot koning met Joanne D’Arc en 2000 vrijwilligers in klederdracht. Zie www.reims-tourisme.com

 

Hendrik IV festival: 7 + 8 juli

Reeds 20 jaar staat het plaatsje Ay (zo heet het echt) om de twee jaar het eerste weekend van juli volledig in het teken van Hendrik IV. De ‘Agéens’, de bewoners van Aÿ, eren hun koning Hendrik IV door middel van wijncursussen, champagneproeverijen, exposities, een markt met streekproducten en kunstnijverheid, vuurwerk, gekostumeerde optochten met paard- en wagens. Zie www.fetes-henri4-ay.fr

 

TENTOONSTELLINGEN: Kunst en Cultuur – de regio biedt meer dan alleen champagne

Een juweeltje van een museum – het Saint Remi Museum, Reims 19 April – 21 juli

Op een stedentrip naar Reims- dan loont het zeker de moeite naar het Saint Remi museum te gaan waar van 19 april tot 21 juli een tentoonstelling georganiseerd wordt in het kader van het 1500ste oprichtingsjaar van de Franse natie. De bezoeker krijgt een inzicht in het alledaagse leven in de Champagne-Ardennen van de 6e eeuw met onder meer vondsten in 3 graftomben, ontdekt in Saint-Dizier in 2002. De abdij staat op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Meer informatie op www.reims-tourisme.fr.

 

De Orde van de Tempeliers, A Story, Our Treasure: Troyes 16 juni – 31 oktober 2012

De tentoonstelling bestrijkt de periode van de oprichting van de tempelorde tot zijn opheffing 700 jaar geleden. De Orde van de Tempeliers vindt zijn bakermat in de Champagne waar het in 1129 werd opgericht door  Hugues de Payns en officieel erkend door de Concilie van Troyes. Het dagelijks te zien van 09.30 tot 19.00 uur in Hôtel-Dieu-le-Comte aan de Rue de Cite in Troyes. Toegang is gratis. Voor meer informatie: Aube Tourist Office www.aube-champagne.com en www.aube-templiers-2012.fr.

 

Hedendaagse kunst in abdij Auberive van 2 juni – 31 september

Opgericht in 1153 door 12 cisterciënzer monnikenmaakte de abdij van d’Auberive eenveelbewogen geschiedenis mee: vernietigd en weer opgebouwd in de 18e eeuw, een weefcentrum tijdens de Franse Revolutie, een gevangenis voor vrouwen, een detentiecentrum voor minderjarige delinquenten, bezet door de Duitsers tijdens  WOII, en het deed in de 60-er jaren dienst als vakantiecentrum waarna het in 2004 door de Parijs woonachtige familie Volot gekocht en als een cultureel centrum voor moderne kunst geopend.  Ieder jaar opent een nieuwe tentoonstelling, in 2012 zijn er zo’n 200 werken te zien van onder meer Paul Rebeyrolle, Louis Pons, Roger-Edgar Gillet en Zoran Music, en enkele van de meeste recente aanwinsten van de abdij zoals Yousef Korichi, Ronan Barrot en Raphaelle Ricol. Voor meer informatie: www.abbaye-auberive.com

 

Meer informatie op www.champagne-ardenne-toerisme.nlwaaronder 12 Nederlandstalige brochures die men kan downloaden, plus 14 Nederlandstalige audiogidsen over verschillende champagne routes en steden of download de Champagne app voor iPhone en tablets.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com