Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

De Villa Savoye, ook bekend als Villa les Heures Claires geldt als het manifest van de Zwitserse architect Le Corbusier, pseudoniem van Charles Edouard Jeanneret. Dit bouwwerk betekende voor de architect tegelijkertijd een eindpunt in zijn oeuvre en sloot de zogenoemde periode van de witte villa's af.

Situering
De in 1928-31 in gewapend beton gebouwde villa is gesitueerd in Poissy (Chemin de Villiers 8), nabij Parijs en ontworpen als buitenhuis voor het weekeinde voor het echtpaar Savoye.

De villa is opgevat als een boîte en l'air steunend op vrijstaande kolommen op een grasveld van 7 ha, omzoomd door boompartijen. In dit verband zegt de ontwerper: La maison est posée sur l'herbe comme un objet, sans rien déranger.
Op de begane grond bevinden zich de hal, de dienstvertrekken en de garages. De ingang ligt aan de achterkant van het gebouw en keert zich alzo van de straat af. Achter de brede raamstroken op de eerste verdieping bevinden zich de woonruimten die via glazen schuifwanden toegang geven tot de terrastuin. De etages kan men via zachte hellingen en een wenteltrap bereiken. Het dak met de gewelfde betonnen wandschermen en het ingekaderd uitzicht op de Seine dient als zonneterras.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa beschadigd door de bezetter; na de oorlog is het geheel gerestaureerd en voor bezichtiging opengesteld.
Dit gebouw wordt ook de tempel van het machinetijdperk genoemd, vanwege de uitzonderlijke manier waarop de verkeersfunctie (het parkeren van een auto) op het gelijkvloers zichtbaar wordt gemaakt. Dit sluit aan op Le Corbusiers uitspraak: Une maison est une machine à habiter.

Vijf elementen van een nieuwe Architectuur
In dit gebouw paste de ontwerper zeer consequent zijn zelf bedachte vijf elementen voor een nieuwe architectuur toe. Deze theoretische onderbouw formuleerde Le Corbusier in 1927 als grondslag voor het Nieuwe Bouwen.

* Het huis staat op zuilen (pilotis) waardoor de woning boven de vochtige grond ligt en de tuin tot onder het huis kan doorlopen.
* Het dakterras maakt maximaal gebruik van het oppervlak (le toit-jardin)
* Door het ontbreken van draagmuren is de woning vrij indeelbaar (het zogenoemde plan libre)
* Doorlopende horizontale strookramen over de volle breedte zorgen voor en gelijkmatige verlichting en ventilatie (la fenêtre en longueur)
* De vrije façade wordt niet beperkt door draagstructuren (la façade libre)


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Streetview