Dresden is een stadsdistrict (kreisfreie Stadt) aan de rivier de Elbe. Dresden is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen, en telt 523.058 inwoners, de agglomeratie 1,1 miljoen.
Geschiedenis
Vanaf 1485, toen de regerende familie Wettin zich er vestigde, werd Dresden een belangrijke stad. Onder vorst August de Sterke werd de stad in de 18e eeuw een kunst- en cultuurcentrum. Vanwege de vele barok- en rococoarchitectuur kreeg de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe). [Dresden streetview] [Dresden - kaart met hotels]
Vanaf 1889 was Dresden dankzij Heinrich Ernemann dé plek voor de Europese fotografische industrie. Vele technologische vernieuwingen kwamen er vandaan zoals de eerste éénogige kleinbeeld (24 x 36 mm) spiegelreflexcamera ter wereld. Verder was Dresden in de 20e eeuw thuishaven van VEB Pentacon-fabriek die onder meer de Praktica maakte. Begin 20e eeuw werd de kunstenaarsgroep Die Brücke in Dresden opgericht. Lees verder over Dresden.............
In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd door de Britten een bombardement op Dresden uitgevoerd. Ruim 25.000[2] mensen verloren het leven en 75.000 woningen verdwenen van de kaart. De extreem hete vlammenzee veroorzaakte een vuurstorm die mensen de vlammen inzoog.
Deze verwoesting was niet de enige die de stad heeft geteisterd:
In 1491 verwoest door een grote brand;
In 1760 verwoest door een Pruisische kanonnenbeschieting tijdens de Zevenjarige Oorlog;
In 1849 door het onderdrukken van een opstand voor een grondwet, het Dresdener oproer;
In augustus 2002 teisterden overstromingen de stad, een gevolg van de overvloedige regenval in het stroomgebied van de Elbe (hoogwater in Centraal-Europa 2002).
Na de Tweede Wereldoorlog wilden de communistische autoriteiten Dresden ombouwen tot een socialistische metropool. Dat hield in dat bijna alle ruïnes in het stadscentrum werden opgeruimd. Historisch waardevolle gebouwen werden gesloopt, ondanks sommige protesten, zoals de Sophienkirche die in 1962 werd afgebroken. Een aantal historische gebouwen werd herbouwd, zoals de Zwinger en de Semperoper. De ruïnes van de Frauenkirche bleven staan als een monument. Na de Wende werd gekozen voor een andere stedelijke planning: de stad moest veel meer van haar vooroorlogse uiterlijk terugkrijgen. De Frauenkirche werd volledig herbouwd en andere delen van de stad werden in een historische trant heringericht. Hierdoor heeft Dresden een historische, barokke uitstraling gekregen en trekt de stad meer en meer toeristen. Nog altijd wordt aan deze stedelijke "vernieuwing" gewerkt.
Stadsdelen
Oorspronkelijk lagen alle stadsdelen van Dresden in wat nu de Altstadt en de Neustadt zijn. Naast de binnen de stadsmuur gelegen delen van Dresden ontstonden in de achttiende en negentiende eeuw buiten de stadsmuren voorsteden die doorgaans door de Saksische vorsten werden gebouwd en soms naar hen werden vernoemd (Friedrichstadt, Antonstadt, Johannstadt). De Antonstadt staat tegenwoordig bekend als de Äußere Neustadt, maar de andere koninklijke voorsteden behielden hun naam. Later in de negentiende eeuw werden door de groei van Dresden nabijgelegen dorpen ingelijfd bij de stad. Verscheidene voormalige dorpen hebben hun dorpskern behouden.
In 1958 was het stadsgebied ingedeeld in de stadsdelen Mitte, Ost, West, Süd en Nord. Sinds 1991 is deze indeling vervangen door een nieuwe met tien Ortsamtbereiche (voor het stadsgebied van vóór 1990) en negen Ortschaften (voor de na 1990 toegevoegde gebieden).
Bezienswaardigheden
Semperoper (Sächsische Staatsoper)
Zwinger, met de volgende musea:
Gemäldegalerie Alte Meister (met als bekendste stuk: de Sixtijnse Madonna van Rafaël)
Mathematisch-Physikalischer Salon (een verzameling instrumenten, zoals uurwerken, globes, astronomische instrumenten)
Porzellansammlung
Rüstkammer (harnassen, pistolen e.d.)
Altmarkt (Dresden), belangrijk plein in de historische binnenstad met de Kreuzkirche
Neumarkt (Dresden)
Frauenkirche (wederopbouw in 2005 voltooid)
Residenzschloss met de Grünes Gewölbe (verzameling kunsthandwerk)
De Fürstenzug, waarschijnlijk het grootste tegeltableau ter wereld met daarop alle vorsten van het Huis Wettin tot 1918
Sächsisches Ständehaus
Kathedrale Sankt Trinitatis (voormalige Katholische Hofkirche)
Brühlsche Terrasse
Schauspielhaus am Zwinger
Taschenbergpalais
Jägerhof
Dreikönigskirche
Yenidze sigarettenfabriek
Großer Garten (stadspark)
Gläserne Manufaktur (glazen Volkswagenfabriek)
Standbeeld van August de Sterke (Goldener Reiter)
Pfunds Molkerei
De enige bergzweefbaan ter wereld (verbinding tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz)
De Loschwitzer Brücke, bijgenaamd het Blaues Wunder
Stoomschepen op de Elbe
Ernemann Turm (voormalige camerafabriek en nu technisch museum)
Werelderfgoedlijst
Een 18 kilometer lang gedeelte van het dal van de Elbe, waaronder ook een gedeelte van Dresden, werd door UNESCO in juli 2004 tot werelderfgoed verklaard. Als gevolg van plannen voor de bouw van een brug, kwam het twee jaar later op de rode lijst. Op 25 juni 2009 werd het Elbedal weer verwijderd van de werelderfgoedlijst, omdat de stad de bouw van de brug belangrijker vindt dan de plaats op deze lijst. Het verkeer tussen de "Altstadt" en de "Neustadt" liep altijd via de monumentale brug "das blaue Wunder". Deze brug raakte door het steeds grotere verkeersaanbod overbelast. De discussie of men nu op de werelderfgoedlijst vermeld moet blijven, of dat het voor de infrastructuur van de stad beter is een nieuwe brug te bouwen, kan men zelfs vaak op straat "live" bijwonen. De inwoners van de stad vinden vaak dat Dresden zoveel aantrekkingskracht heeft dat men de vermelding op de UNESCO-lijst niet nodig heeft.
Musea
Staatliche Kunstsammlungen Dresden met onder andere
de Gemäldegalerie Alte Meister
het Grüne Gewölbe (de schatkamer van de Saksische keurvorsten)
het Albertinum (Dresden) (Skulpturenhalle en Galerie Neue Meister)
de Kunsthalle im Lipsius-Bau.
Deutsche Hygiëne-Museum
Landesmuseum für Vorgeschichte
Staatliche Naturhistorische Sammlungen Dresden
Museum für Völkerkunde Dresden
Universitätssammlung Kunst + Technik
Johanneum Verkehrsmuseum Dresden
Museen der Stadt Dresden
Militärhistorisches Museum der Bundeswehr
Botanischer Garten der Technischen Universität Dresden