Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Boston is de hoofdstad en grootste stad van de Amerikaanse staat Massachusetts. Het wordt ook beschouwd als de officieuze hoofdstad van New England. In het jaar 2010 had Boston 617.594 inwoners.

De hele agglomeratie Groot-Boston, die zich tot in New Hampshire, Rhode Island en Connecticut uitstrekt, telt 6.057.826 inwoners (volkstelling 2000). De stad ligt in Suffolk County. De inwoners worden Bostonians genoemd.

Boston is een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten, met een economie gebaseerd op financiële diensten, verzekeringen, onderwijs, hightechproducten en -research, en medische diensten en research (bijvoorbeeld door Bostons wereldvermaarde gespecialiseerde ziekenhuizen). Sinds 1993 is Thomas Menino burgemeester van Boston. Hij is een Democraat en de eerste burgemeester van Italiaanse afkomst in de geschiedenis van Boston.

Boston werd in 1630 gesticht door puriteinse kolonisten op het schiereiland dat de plaatselijke indianen Shawmut noemden. De kolonisten gaven de nieuwe vestiging de naam Boston naar de gelijknamige stad in Lincolnshire in Engeland, waar een aantal van hen vandaan kwamen.

Boston is de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. De eerste schermutselingen die tot de revolutie leidden vonden er plaats op 5 maart in 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers. Deze gebeurtenis staat bekend als het bloedbad van Boston. Er vielen vijf doden.

Met de Boston Tea Party op 16 december 1773 begonnen de inwoners van Boston een boycot tegen de belasting op geïmporteerde producten zoals thee, ingesteld door het Britse parlement onder de Townshend Act van 1767.

De eerste veldslagen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog vonden plaats in de vroege morgen van 19 april 1775 in Lexington en Concord, twee plaatsen op 20 tot 30 km ten westen van Boston.

Na de onafhankelijkheidsverklaring in 1776 werd Boston een welvarende havenplaats. Het werd officieel een stad (city) in 1822. In de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkelde het zich tot een belangrijke industriestad met onder andere aanzienlijke textiel-, schoenen- en machinefabrieken.

De economie van de stad verslechterde in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw, toen veel industrieën de staat verlieten naar regio met lagere arbeidskosten.

In de jaren zestig vond een sterke groei plaats in de financiële, medische en onderwijs sectoren. Ook werd Boston een bakermat voor de toen nog nieuwe computerindustrie, gestimuleerd door de aanwezigheid van MIT, Harvard en ander universiteiten. Het gebied waar deze nieuwe industrie ontstond werd wel aangeduid met de naam Route 128, genoemd naar de rondweg rond Boston waaraan veel van de nieuwe bedrijven lagen. Sindsdien heeft de hightechindustrie zich sterk uitgebreid, en nu is Boston ook een centrum voor medische technologie, biotechnologie en cleantech.

Topografie
Boston ligt aan de Atlantische Oceaan in het noordoosten van de Verenigde Staten, hemelsbreed ongeveer 300 km ten noordoosten van New York City. Het ligt ongeveer op dezelfde breedtegraad als Marseille en Rome. De stad ligt op het meest westelijke punt in de Massachusetts Bay, die hier een natuurlijke haven vormt (Boston Harbor). De belangrijkste rivier van de stad is de Charles, die ontspringt in Hopkinton. Onder andere de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology liggen aan de oevers van de Charles. De rivier scheidt bovendien het centrum van Boston van de universiteitsstad Cambridge en het stadsdeel Charlestown. Andere grote rivieren in Boston en omgeving zijn de Neponset, die zuid-Boston scheidt van Quincy en Milton, en de Mystic, ten noorden van Charlestown.

Boston is een zeer compacte stad. De totale oppervlakte bedraagt 232,1 km², waarvan 125,4 km² (54%) bestaat uit land en 106,7 km² (46%) uit water. Hoewel Boston naar inwonertal gerekend slechts de 22e stad in de Verenigde Staten is, is het wel de op drie na dichtbevolkste stad van het land, forensensteden niet meegerekend.

Bellevue Hill is met 101 meter hoogte het hoogste natuurlijke punt van de stad. Het laagste punt bevindt zich op zeeniveau.


Musea
De stad heeft een aantal musea, waaronder het Museum of Fine Arts en het Isabella Stewart Gardner Museum. Uit het laatste museum werden op 18 maart 1990 twaalf kunstwerken gestolen, waaronder drie werken van Rembrandt, een Vermeer en een werk van Govaert Flinck. Er is een aanzienlijke beloning voor degene die informatie kan geven die tot teruggave van deze kunstwerken leidt. Verder zijn er het Museum of Science - een van de beste wetenschapsmusea in de wereld - en de John F. Kennedy Presidential Library and Museum. Ook de Harvard-universiteit en het Massachusetts Institute of Technology in het nabije Cambridge hebben hun eigen musea. De getoonde objecten komen meestal van legaten van rijke ex-studenten.


Bezienswaardigheden
Voor Amerikaanse begrippen is Boston een zeer oude stad. Er zijn nog veel gebouwen en plaatsen uit de tijd van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Toeristen kunnen in de stad het Freedom Trail volgen, een looproute van ongeveer 4 kilometer, aangegeven door een rode lijn op de trottoirs, die de belangrijkste bezienswaardigheden verbindt. De route begint op de Boston Common, het oudste publieke park in Amerika, dat oorspronkelijk gebruikt werd om vee te laten grazen, als legerkamp voor Britse soldaten en als galgenveld. Andere hoogtepunten langs het Freedom Trail zijn het State House, waar de staatsregering van Massachusetts zetelt; de begraafplaats Old Granary, waar revolutionairen als Samuel Adams, John Hancock en Paul Revere begraven liggen; het Old South Meeting House, een kerk waar de burgers de besluiten namen die leidden tot de Boston Tea Party; het Old State House, waar vóór de revolutie de Britse gouverneur zetelde. Voor het gebouw vond de Boston Massacre plaats; Faneuil Hall, een marktgebouw dat ook voor vergaderingen werd gebruikt, samen met de ernaast gelegen Quincy Market is het nu een toeristengebied met veel winkeltjes en kleine restaurants; het North End, het oudste deel van Boston, nu een wijk met veel Italiaanse immigranten, met de Old North Church, waarvan de toren in 1775 door de revolutionairen gebruikt werd om met lichtsignalen aan te geven dat het Engelse leger op weg was om wapens van de patriotten in beslag te nemen. Dit gaf de patriotten de gelegenheid zich op de komst van de Britten voor te bereiden, wat resulteerde in de eerste veldslagen van de revolutie, bij Lexington en Concord; en de USS Constitution, het oudste, officieel nog actieve, oorlogsschip van de Amerikaanse marine, dat deelnam in de oorlog van 1812 tegen de Britten.

Andere bezienswaardigheden zijn:

    Fenway Park, het honkbalstadion van de Boston Red Sox
    Het wereldbekende Arnold Arboretum in de wijk Jamaica Plain
    Fort Independence op Castle Island, een fort aangelegd in 1634 door de Engelse kolonisten ter bescherming van de haven van Boston


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Streetview