Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Calabrië (Italiaans: Calabria) is een regio in het zuiden van Italië, ten zuiden van Napels. De regio vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië. In het noorden wordt zij begrensd door de regio Basilicata, in het westen door de Tyrreense Zee en in het oosten door de Ionische Zee. Calabrië ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de Straat van Messina. De oppervlakte van de regio beslaat 15 079 km² en zij heeft een inwonertal van ongeveer 2,01 miljoen.

De regionale hoofdstad is Catanzaro. De regio is opgedeeld in vijf provincies, met gelijknamige hoofdsteden: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio di Calabria en Vibo Valentia. Het zeewater rond Calabrië is zeer helder. De dichter Gabriele D'Annunzio noemde de kust bij Reggio De mooiste kilometer in Italië. In deze regio zijn nog veel Arbëreshë te vinden, Albanezen die in de 15e eeuw immigreerden naar Italië.

Calabrië was een belangrijk centrum van de Griekse beschaving voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Hier leefde Pythagoras en de bekendste Griekse beelden zijn de Bronzi di Riace die zich nu in het Nationaal Museum van Reggio Calabria bevinden. Calabrië was vele jaren lang onderdeel van het Romeinse Rijk en kwam onder de heerschappij van het Byzantijnse Rijk na de val hiervan en daarna van de Noormannen. Deze laatsten vormden het Koninkrijk Napels, dat in diverse hoedanigheden over Calabrië heerste tot de eenwording van Italië. Dit koninkrijk zelf kende vele overheersers: de Habsburgse dynastieën van zowel Spanje als Oostenrijk; de Franse Bourbon dynastie en kort Napoleons Murat. Gedurende deze hele tijd bleef Calabrië een arme en uitgebuite regio. De Aspromonte, een bergachtige streek in centraal Calabrië, was het toneel van de beroemde slag van de Risorgimento (eenwording van Italië) waarin Garibaldi gewond raakte.

De georganiseerde misdaad was tientallen jaren lang zeer sterk in Calabrië, maar neemt tegenwoordig in betekenis af.

sunnyDe reis erheen gaat met Ryanair naar Lamezia Terme, want met de auto vanuit Nederland is dat toch meer dan 2000 km. Op de luchthaven een auto gehuurd, want de lokaties die we wilden bezoeken lagen veelal afgelegen en een huurauto is dan een ''must''. We hadden een mooie Renault Captur van Sunnycars - omdat deze verhuurder altijd een All-Inn prijs hanteert - geen gezeur over allerlei extra verzekeringen op het vliegveld!


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen