Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Wat kunst betreft is Calabria natuurlijk geen Toscana, Umbria of Lazio, maar vaak is klein wel heel fijn en ‘mis’ je de massaliteit, wachtrijen en ‘time slots’. Je moet er ver voor rijden, voor een deel op slechte wegen – maar wel door prachtige natuur met adembenemende vergezichten en uitzichten –, is de locatie soms moeilijk te vinden, maar het geheel geeft je wel het fijne gevoel van ‘ontdekken’.

image 01 gerace image 02 borgia
 Op weg naar Gerace Image 02: Site La Rochetta di Borgia

 

Het doet pijn te zien dat een deel van de overblijfselen verloren is gegaan, de tijd niet meer lang zal overleven, in uiterst moeilijke omstandigheden (van verwaarlozing) verkeren.

image 03 reggio
Villa Genoese Zerbi, Reggio C


Maar de pareltjes, die we gezien hebben, maken veel, zo niet alles goed: (1) La Roccelletta di Borgia, (2) La concattedrale di Santa Maria Assunta di Gerace  en (3) het Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria. Helaas hebben we de ‘Byzantijnen’ oa in Rossano en Santa Severina, vanwege de vele kilometers rijden, gemist. Het aanbod aan moderne kunst blijkt minimaal en je vindt, ook in de grotere plaatsen, nauwelijks een ‘kunstcircuit’ met musea, gallerie’s, … zoals we in veel andere plaatsen gewend zijn.

 image 04 catanzaro
 Catanzaro


Wel is Calabrië rijk aan stadjes, eindeloze onaangetaste zandstranden en kleine verborgen baaien. Bijzonder zijn oa Tropea en Scilla, beide aan de Tyrreense Zee.

image 05 tropea image 06 scilla
Tropea Scilla


Aan de overkant – Ionische Zee – is het nòg veel minder toeristisch, nauwelijks geëxploiteerd, heel eigen en authentiek.

image 07 roccella
Rocella Ionica

 
En, zo oorspronkelijk als het ongerepte landschap, zo puur en lekker is de Italiaanse keuken in Calabrië. Iedereen is bijzonder vriendelijk en gastvrij en helpt ‘met handen en voeten’.

image 08 caminia
 La Baia de Caminia, Via del Mare, Caminia di Staletti

Maar als je bij de koster van de kerk een kaarsje wilt kopen, bepaalde gerechten niet wilt eten, een speciaal koffie wilt bestellen, dan kan dat aan de zuidelijke Costa’s, enkel in het Italiaans. Naast de noodzaak van een goede huur- of eigen auto, het gebruik van GPS-navigatie, ook nog met de vertaalcomputer op pad, derhalve?

Calabria verkennen betekent opteren voor meerdere locaties en een goede auto. Dag-tripjes vanuit één plaats zijn bijna onhaalbaar vanwege de reistijd van plaats naar plaats. Er zijn veel lusjes, soms is het ‘slingeren’ om de gaten te ontwijken, kun je niet echt doorrijden. Maar als je excursie-bestemming dichtbij ligt, heb je alle tijd en ‘zoef’ je ‘ouderwets’ door de schitterende natuur; dit is het echte genieten! Vertrek op tijd, want we zijn in het Zuiden en alles ligt stil vanaf 13:00, soms al 12:00 uur tot vier-vijf en dan heb je nul. De plaatsjes zijn dan werkelijk uitgestorven, alles, ook ‘onze’ kerken, zijn dicht, er zijn weinig mensen op straat en vaak ontbreekt een gezellig centraal gelegen Italiaans plein voor een super koffietje. Ja, en de ‘siësta’ heeft als consequentie dat er ’s avonds laat gegeten wordt. Gemiddeld wordt er rond acht opgestart en is negen - tien uur heel gewoon. Maar dan kun je je wel laten verrassen door heerlijke locale gerechten en wijnen, TOP! Het weer in mei is heerlijk en het blijft lang genoeg licht. De zomer laat zich raden, maar het zal zeker erg warm zijn. Je gaat naar Calabria om het totaal, de eigenheid. Je sluit het in je hart of vindt het niets. Het is een ontdekking(sreis)!

image 09 locri image 10 catanzaro
 Nabij Area archeologisch di Locri Epizefria  Catanzaro
 image 11 crotone  image 12 crotone
 Crotone  Crotone
 image 13 crotone  image 14 roccella
 Crotone  Roccella Ionica
 image 15 parghelia  
Parghelia


De pareltjes

(1) La Roccelletta di Borgia
Net ten zuiden van Catanzaro Marina ligt de archeologische site van Roccelletta. Je vindt er de ruïne van de Santa Maria della Roccella, een kerk uit de 11de-12de eeuw, waarvan nu alleen nog enkele buitenmuren resten. De monniken kozen deze locatie indertijd niet zomaar. Duizend jaar voor hen hadden de Romeinen er de Griekse koloniale vestiging Skylletion overgenomen en omgedoopt tot Scolacium. Het domein – Parco archeologico di Scolacium – met restanten van oude bestratingen en woonhuizen en een goed bewaard theater, is beplant met olijfbomen en overweldigend. Ook het zicht op zee is prachtig. In het Museo Archeologico di Solarium, gevestigd in een landelijk gebouw (oorspronkelijk een oude boerderij die dateert uit 1800 en onlangs gerenoveerd tot museum) vind je oa enkele wonderschone beelden. Het hoger gelegen en pas recenter ontdekte amfitheater wordt nog opgegraven en is derhalve ‘chiuso per restauro’!

image 16 lrdb 01 image 17 lrdb 02
 La Roccelletta di Borgia  La Roccelletta di Borgia
image 18 lrdb 03 image 19 lrdb 04

 

(2) La concattedrale di Santa Maria Assunta di Gerace
Het religieuze gebouw ziet er van buiten uit als een fort vanwege de imposante muren. Als er geen dienst is, ga je de kerk binnen via de crypte. Daar vind je ook de schatten van de kerk met oa verschillende gewaden en kostbare stoffen in goud en zilver. Via een trap naar boven kom je in de kerk. Het stijlvolle interieur van de kerk ademt rust en leegte. Het aardige plaatsje heeft nog enkele andere mooie kerken, waaronder de Chiesa di San Giovannello (met Byzantijnse fresco-restanten), die helaas gesloten bleek.

image 21 gerace 01 image 22 gerace 02
La concattedrale di Santa Maria Assunta di Gerace La concattedrale di Santa Maria Assunta di Gerace
image 23 gerace 03  

 

Het Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria
De expositie verspreidt zich over vier verdiepingen en biedt kunst uit meerdere eeuwen. Er worden vondsten en artefacten van de antieke oudheid tot de middeleeuwen gepresenteerd. De meest waardevolle stukken zijn de bronzen standbeelden van Riace, die daar in 1972 in de Middellandse Zee werden ontdekt. Langer dan 2.500 jaar lagen de grote standbeelden in het water. De Griekse bronzen standbeelden stammen uit de 5de eeuw voor Chr. en zijn werkelijk majestueus. Erg teleurstellend was wel dat het museum voor het grootste gedeelte gesloten is i.v.m. verbouwingen. Er zijn slechts twee zalen open, waarin in totaal zeven beelden tentoongesteld werden. Ondanks het gegeven dat het topwerk (waaronder de Griekse bronzen) betreft, toch wat weinig, niet?

image 24 rc 01 image 25 rc 02
Het Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria Het Museo Archeologico Nazionale di Reggio Calabria
image 27 rc 04 image 26 rc 03


Rondreis Calabrië, 11 tot en met 18 mei 2015 Vlucht Düsseldorf (Weeze) – Lamezia. Huurauto, Renault Capture, via Sunny Cars. Verblijf in Catanzaro, Locri en Parghelia.

sunnyDe reis erheen gaat met Ryanair naar Lamezia Terme, want met de auto is dat toch meer dan 2000 km.Op de luchthaven een auto gehuurd, want de lokaties die we wilde bezoeken lagen veelal afgelegen en een huurauto is dan een ''must''. We hadden een mooie Renault Captur van Sunnycars - omdat deze verhuurder altijd een All-Inn prijs hanteert - geen gezeur over allerlei extra verzekeringen op het vliegveld!

Tekst en beelden ©:
|i|i|v| louisvanderlinden.nl

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

HOT

Andere artikelen regio verkennen