Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta, op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad is gebouwd in de 16e eeuw; op 28 maart 1566 werd de eerste steen gelegd. Paus Pius IV gaf ingenieur Fransesco Laparelli opdracht de stad te ontwerpen. De stad werd vernoemd naar Grootmeester Jean de la Vallette († 1568), die in 1565 het eiland met succes tegen een Turkse belegering verdedigde. De stad heeft een uniek laat-middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring. Het is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een belangrijk verkeersknooppunt en heeft een mooie haven. Het centrum telt zo'n 7000 inwoners, maar in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 300.000 mensen.

Valletta is een vooraf 'geplande' stad, wat terug te vinden is in het schaakbordpatroon (gridpatroon) volgens welke de straten zijn aangelegd. De stad (in het Maltees aangeduid als 'Il-Belt', De Stad) werd gebouwd door de regerende Orde van Malta. De leden van deze ridderorde kwamen uit verschillende landen en regio's in Europa, 'langues' genoemd. Elk van deze 'langues' had zijn eigen hoofdkwartier in de stad, 'auberges' genaamd. Diverse van deze auberges zijn in volle glorie bewaard gebleven, zoals de 'Auberge de Castille', nu zetel van de premier van Malta.

Het Grootmeesterspaleis huisvestte de leider van de orde, de Grootmeester. Later werd dit paleis het kantoor van de president.

De kunstschilder Caravaggio verbleef begin 17e eeuw een tijd op Malta en schilderde er zijn beroemde Onthoofding van Johannes de Doper. Dit schilderij bevindt zich in de Sint-Janscokathedraal van Valletta. In deze kerk zijn er ook vele graftombes van de Maltezer Ridders, gemarkeerd met blokken gekleurd marmer.

Even buiten Valletta, bij het dorpje Attard, ligt het paleis en de tuinen van San Anton, waar de grootmeester van de Maltezer Ridders gebruikelijk de zomer doorbracht, alsmede de residentie van de president.

Valletta is tevens bekend door het Verdrag van Valletta, ook wel Verdrag van Malta genoemd, waarin de omgang met archeologisch erfgoed door de Europese Unie is geregeld.
 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere citymaps