Koeweit, officieel de Staat Koeweit, is een klein olierijk Emiraat op het Arabisch Schiereiland in Azië aan de kust van de Perzische Golf, grenzend aan Saoedi-Arabië in het zuiden en Irak in het noorden. De hoofdstad van de monarchie is de gelijknamige stad, Koeweit. Het land behoort tot de Arabische Liga.
Voor meer informatie zie ook onder de kaart
Koeweit was deel van het Abbasidenrijk vanaf de 8e eeuw. Het werd later opgenomen in het Ottomaanse Rijk (16e eeuw), waar het uiteindelijk een zekere vorm van autonomie verkreeg als prinsdom. De huidige heersende familie stamt af van een van deze prinsen, sjeik Sabah I bin Jaber, die heerste van 1752 tot 1762.
In 1899 tekende de toenmalige prins, sjeik Mubarak Al-Sabah, een verdrag met de Britten, waarmee het een Brits protectoraat werd. In 1914 erkende de Britse overheid Koeweit als een onafhankelijke overheid, zij het nog onder Britse protectie. In 1961 werd Koeweit volledig onafhankelijk. Inmiddels had de ontdekking van olie tot grote rijkdom geleid. Dit trok veel gastarbeiders aan, die geen staatsburgerschap konden verwerven.
Hoewel het een bondgenoot was van Irak tijdens de Irak-Iranoorlog, werd het bezet en geannexeerd door Irak op 2 augustus 1990. De bezetting was het begin van de Golfoorlog van 1990-1991, waarin Koeweit op 26 februari 1991 door een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd bevrijd.
Na het conflict in 1990-1991 kreeg Irak een herstelbetaling opgelegd door de Veiligheidsraad van de VN op grond van het bepaalde in Hoofdstuk VII van het VN-Handvest.