Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Teheran is de hoofdstad van Iran. De hoofdstad van de gelijknamige provincie Teheran ligt in het noordelijke gedeelte van het land aan de voet van de Elboers. Tijdens de census van 2006 had de stad Teheran 7.797.520 inwoners.

Tezamen met de voorsteden wordt in het stedelijk gebied een inwoneraantal van ruim 13 miljoen geschat.

Voor meer informatie zie ook onder de kaart      [Terug naar index met alle steden]

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Teheran ligt op een hoogte variërend van ongeveer 1100 meter in het zuidelijke gedeelte van de stad tot 1750 meter in het noordelijke gedeelte van de stad.

Teheran heeft een landklimaat met grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter variërend van -9 °C als minimumtemperatuur in januari tot +42 °C als maximumtemperatuur in augustus. In de winter valt geregeld sneeuw in de stad.

De straten van Teheran hebben een groot aantal oude platanen aan beide kanten en de stad had de bijnaam 'Plataanstad' in de geschiedenis.


Teheran wordt voor het eerst vermeld in de elfde eeuw v.Chr., maar archeologische opgravingen hebben aangetoond dat de eerste bewoners zich zo rond 3000 v.Chr. vestigden. Teheran was vroeger een van de dorpen van de grote, oude stad Rey. Pas vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelde Teheran zich tot een echte stad. Agha Muhammad Khan, de stichter van de Kadjaren-dynastie, koos Teheran in 1788 als de hoofdstad van Iran.

De tweede sjah van de Kadjaren, Fath Ali, die de basis legde voor een Perzische culturele renaissance, liet mooie en grote paleizen optrekken in Teheran. Onder zijn regering vestigden zich vele ambachtslieden en kooplieden uit oudere Perzische centra als Kashan, Isfahan, Shiraz en Tabriz in de nieuwe hoofdstad.

Beroemd zijn de bazaar in het zuiden van de stad waar een keur aan producten kan worden gekocht, het voormalige paleis van de sjah, alsmede de vele parken die de stad telt.

Teheran heeft diverse musea, zoals het Nationaal Museum van Iran en het Tapijtenmuseum.

Moderne bouwwerken zijn onder andere de Borj-e Milad en de Azadi-toren op het Azazi-plein.
 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere citymaps