Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Bern (Duits: Bern; Bernduits: Bärn; Frans: Berne; Italiaans: Berna; Reto-Romaans: Berna) is de bondsstad van Zwitserland en hoofdstad van het kanton Bern. Bern telt 123.466 inwoners (2009) en is daarmee vierde stad van het land na Zürich, Genève en Bazel.

De oude binnenstad van Bern is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hoewel er weliswaar al nederzettingen waren, werd de huidige stad Bern gesticht door Hertog Berthold V van Zähringen in 1191. Volgens een sage heet de stad Bern omdat de hertog op deze plaats een beer heeft gedood, de beer is dan ook de mascotte van de stad. Berchthold V bouwde de stad volgens een duidelijk plan, waarbij de stad aan drie zijden omringd werd door de Aare en daarom beter verdedigbaar was. Aan de vierde (westelijke) zijde werd een muur en een toren gebouwd. Aan die kant werd de stad relatief snel verder vergroot. De rand van de stad werd tot 1256 gemarkeerd door de Zytgloggetoren, daarna tot 1345 door de Käfigtoren en tot 1622 door de Christoffelturm. Deze toren stond op de plaats van het huidige centraal station en werd in 1865 afgebroken.

Na het uitsterven van het geslacht van de Zähringer in 1218 werd Bern een vrije stad. Ten slotte bereikte de stad zijn onafhankelijkheid na 2 oorlogen, de eerste in 1298 tegen Fribourg en de Habsburgers en daarna in 1339 tegen de Bourgondiërs. In de tweede oorlog werd Bern ondersteund door de Eedgenoten van Nidwalden, Uri en Schwyz, waarmee het zich in 1323 verbond.

In maart 1990 kwam het in Bern tot ernstige rellen toen ca. 20.000 mensen betoogden tegen Zwitserland als 'snuffelstaat', nadat eerder bekend was geworden dat de overheid van 900.000 burgers en 70 parlementariërs een omvangrijk dossier had aangelegd.

Hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland genoemd wordt, heeft Zwitserland eigenlijk geen hoofdstad. Bern is officieel de Bondsstad. Toen in 1848 de Zwitserse statenbond werd omgevormd tot bondsstaat waren er drie kandidaat-steden om bondsstad te worden. Op 28 november werd Bern verkozen. Zürich, toen al de economisch sterkste stad van Zwitserland, werd, juist om die positie niet nog meer te versterken, niet gekozen. Luzern was de derde kandidaat, maar had als nadeel dat het bij de Sonderbundskrieg bij de afvallige kantons hoorde, iets wat uiteraard niet beloond kon worden.

Voordat Bern de hoofdstad werd, wisselde de bondsregering vanaf 1803 elk jaar, en later elke twee jaar, van de ene Zwitserse stad naar de andere stad.

Bezienswaardigheden

    Aare (Marzilibad)
    Bärengraben
    Botanischer Garten Bern
    Bundesplatz
    Dierenpark Dählhölzli
    Elfenau
    Erlacherhof
    Gurten
    Kornhaus
    Marzilibahn
    Parlementsgebouw Bern
    Untertorbrücke
    Zytglogge-toren

Kastelen

    Altes Schloss Bümpliz
    Neues Schloss Bümpliz
    Schloss Holligen
    Schloss Wittigkofen

Kerken

    Berner Münster
    Französische Kirche
    Heiliggeistkirche
    Nydeggkirche
    Friedenskirche
    Johanneskirche
    Pauluskirche
    Petruskirche
    Dreifaltigkeitskirche
    St. Peter en Paulkerk
    St. Ursula's Church


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere citymaps