Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Bagdad (Arabisch: بغداد) is de hoofdstad van Irak. De stad ligt aan de Tigris en telt circa 6 tot 7,5 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van Irak en het is, na Caïro, de grootste stad van de Arabische wereld.

Voor meer informatie zie ook onder de kaart

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Bagdad (Engels: Baghdad) werd in 762 gesticht onder de naam Madinat as Salam, de Stad van de Vrede. Het werd (met tussenpozen) de hoofdstad van het kalifaat van de Abbasiden. In feite was Bagdad de naam van een dorpje in de buurt, dat overging op de nabijgelegen stad. De naam Bagdad komt uit het Perzisch en betekent 'geschonken tuin'. (In het Perzisch, 'Bagh' (بغ) betekent hof, gaarde en 'dad' (داد) betekent gegeven). Een bijnaam voor Bagdad was de Ronde Stad, vanwege zijn ronde vorm.
[bewerken] Bloeiperiode

In luttele jaren verrezen er een enorm paleis en een grote moskee en de stad groeide explosief door de toestroom van mensen uit de hele islamitische wereld. De stad bloeide als handelsstad doordat een groot deel van de handelswegen tussen Azië en Europa via Bagdad gingen. De grote havenstad Basra aan de Perzische Golf zorgde voor een goede verbinding met de Indische Oceaan. Zo kwamen belangrijke zeeroutes vanuit Oost-Afrika en Zuid-Azië bij Bagdad samen.

De kunsten en wetenschappen werden gestimuleerd door de intellectuele vrijheid die de Abbasiden voorstonden en er ontstonden beroemde studiecentra met onder andere het Huis der Wijsheid waar vanuit de hele bekende wereld studenten en geleerden kwamen studeren en onderwijzen. Bagdad werd een belangrijk centrum voor het in stand houden van de vroegere Helleense geschriften. Een deel van de klassieke literatuur is alleen nog bekend uit Arabische vertalingen die hier bewaard en becommentarieerd werden. Ook de geneeskunst stond op hoog peil. Uit deze periode (de 9e eeuw) dateren de Verhalen van 1001 nacht, waarin Bagdad en zijn beroemde kalief Haroen ar-Rashid een belangrijke rol spelen.

In 1055 veroverden de Turkse Seltsjoeken de stad. Zij respecteerden het gezag van de kalief maar bestuurden zelf de wereldse zaken. Zij stichtten in Bagdad ook de Nizamiyyah, een andere vorm van hoger onderwijs die meer op Turkse en Perzische tradities leunde.

Tot in 1258 bleef Bagdad een van de belangrijkste steden van de islamitische wereld en van West-Azië. In dat jaar verwoestten de Mongolen Bagdad en doodden bijna de gehele bevolking en de laatste kalief van de Abbasiden in een orgie van geweld. Hierna namen andere cultuurcentra in het Midden-Oosten Bagdads rol over, met name Egypte en islamitisch Spanje.

In 1401 werd de stad opnieuw door Mongolen geplunderd, en in 1534 viel Bagdad in handen van de Turken. Na de val van het Ottomaanse Rijk in 1917 werd Bagdad in 1920 de hoofdstad van Irak en werd het bestuurd door de Britten.

Moderne tijd
In de Golfoorlog van 1990-1991 en die van 2003 onderging de stad zware bombardementen.
In april 2004 waren delen van de stad in handen van het Iraakse verzet. Met name in de wijk Sadr-stad was het verzet hevig.
In 2006 vond een verheviging plaats van politiek en sektarisch geweld.

Bezienswaardigheden
Bagdad telt een aantal musea. Het grootste is het Nationaal Museum van Irak. Dit is tevens het grootste museum in heel Irak. Tijdens de oorlog in 2003 is museum geplunderd en zijn er zo een 400.000-600.000 stukken gestolen. Er is een deel terug, maar veel moet nog worden teruggevonden.

De Moestansirija-madrassa is een van de oudste islamitische universiteiten in de wereld. Het is gebouwd in het jaar 1227 en heeft verschillende oorlogen overleefd.

Ander bezienswaardigheden:
    Bagdad Tower is met 205 meter het hoogste gebouw in Bagdad. Het heeft in de top een draaiend restaurant met mooi uitzicht over de hele stad.
    Saray Souq een typische oude Arabische markt.
    Baghdadi Museum een wax museum.
    Al Shaheed Monument is een monument voor de Iraakse soldaten die gedood zijn in de Irak-Iranoorlog.
    Het monument voor de Onbekende Soldaat is ook een monument voor de gedode soldaten uit de Irak-Iranoorlog.
    Al Zawra'a Park een enorm park met een dierentuin en attracties voor kinderen.

Bagdad Dierentuin
De Bagdad Dierentuin was voor 2003 de grootste dierentuin in het Midden-Oosten. Het had 650 tot 700 dieren, maar toen de oorlog uitbrak, en niemand de dieren kon verzorgen, overleefden er slechts 35. Het gaat nu weer goed en de dierentuin is weer open voor het publiek
 


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere citymaps