Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte.

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Sri Jayewardenapura Kotte of (in het dagelijks taalgebruik) Kotte is sinds 1982 de hoofdstad van Sri Lanka. De stad ligt in het district Colombo, aan de oostkant van de stad Colombo, en telt 115.826 inwoners (2001).

Voor meer informatie zie ook onder de kaart

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.


Oude geschiedenis

Kotte, wat betekent fort was de hoofdstad van het oude koninkrijk Kotte van de 14e tot de 16e eeuw. De stad werd gesticht op de oevers van de Diyawanna Oya rivier als een versterking om, in de 13e eeuw, invasies van het Jaffna Koninkrijk van Arya Chakaravarthi tegen te houden. Het leger van Arya werd tegengehouden door Alagakkonara. Alagakkonara werd door Ibn Batuta vermeld als koning van Kurunegala, maar andere bronnen laten vermoeden dat hij de bewaker was van Raigama Korale (graafschap) in het hedendaagse Kalutara District. Hoe het ook zij, hij hield hem tegen en versloeg de invasie-vloot in Panadura, in het zuid-westen

Kotte was een 'jala durgha' (waterfort) in de vorm van een driehoek. De Diyawanna Oya vormt daarvan twee zijden. Langs de derde op land gelegen zijde werd een diepe gracht gegraven, de 'binnengracht'. Deze gracht werd versterkt met versterkingen die gemaakt werden van 'kabook' of gewone rotsblokken. Het gebied dat buiten de binnengracht viel werd 'Pitakotte' (buitenfort) genoemd, dat binnen de binnengracht 'Ethul Kotte' (binnenfort).

Hoofdstad

Later werd de stad hoofdstad van het eiland en werd de naam 'Sri Jaya Vardhana Pura Kotte' gegeven, wat betekent 'de gezegende versterkte stad van de groeiende overwinning'. In 1505 kwamen de Portugezen naar het eiland en namen de controle over de stad over in 1565. Omdat de stad de aanvallen van het koninkrijk van Sitawaka (Avissawella) niet kon tegenhouden, werd de stad verlaten door de Portugezen. De Portugezen maakten Colombo de nieuwe hoofdstad.

Eerherstel

De wederopbouw van Kotte begon in de 19e eeuw. De archeologische overblijfselen werden gebruikt als bouwmateriaal, een proces dat nog voortduurt. Sommige van die overblijfselen zitten nu in de Victoria Brug, over de rivier de Kelani.

Nadat de nieuwe regering in 1977 de stad tot hoofdstad verkoos, werd een enorm meer gevormd door het droogleggen van de moeraslanden rond de Diyawanna Oya. De nieuwe regeringsgebouwen, o.a. het Parlement, werden gebouwd op Duwa, een eiland van 50.000 m² in het midden van het meer. Het eiland (Pittakotte) werd al eerder gebruikt als een recreatieplaats voor Portugese soldaten in de laatste dagen van de Kotte-eeuw. In die tijd was het verboden om alcohol te drinken in de stad. Het eiland behoorde in 1977 toe aan E.W. Perera die daar een kippenboerderij had gevestigd.

Op 29 april 1982 werd het nieuwe parlementaire complex werd geopend door president J.R. Jayewardene. Het verhuizen van alle regeringsfunctionarissen van de oude hoofdstad Colombo naar hier duurt nog altijd voort.

Gemeente Kotte

De Gemeentelijke Raad van Kotte werd in 1930 in het leven geroepen en zetelde in een modern gebouw in Welikada. Het werd opgevolgd door de Stadsraad van Kotte, die een groot deel van zijn bevoegdheden moest overdragen naar het gemeentebestuur van Colombo, afdeling Borella. De Stadsraad van Kotte werd het gemeentebestuur van Sri Jayawardanapura Kotte in 1997 met Chandra Silva als de eerste burgemeester.

Nu is de burgemeester J.M. Somadasa. In de gemeenteraad zijn 20 gemeenteraadsleden (MMC's), die verkozen worden. Er zijn 10 afdelingen, maar deze zijn nu meestal afdelingen zonder individuele vertegenwoordiging.


Veilig, snel, vertrouwd

Booking.com

Andere citymaps