Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Een halve eeuw intense betrokkenheid met de avant-garde op het gebied van kunst, meubelontwerp en architectuur.  Wegens succes verlengd! t/m 9 september 2012. In samenwerking met het Kröller-Müller Museum


Martin Visser (1922 Papendrecht – Bergeijk 2009) gerenommeerd meubelontwerper en drijvende kracht achter de verzameling Visser, kocht in 1948 zijn eerste werk van Karel Appel.
In de loop van drie decennia verwierf Martin met zijn eerste vrouw Mia en broer Geertjan Visser telkens in een vroeg stadium werk van inmiddels gevestigde namen van de neo-avantgarde, waaronder: Piero Manzoni, Christo, Ellsworth Kelly, Joseph Beuys, Dan Flavin, Bruce Nauman, Carl Andre, Robert Morris, Sol LeWitt, Richard Long, Daniel Buren, Marcel Broodthaers, Hanne Darboven en Panamarenko.

Na het overlijden van Mia Visser (1977), richtte Martin Visser zich met zijn tweede vrouw Joke Visser - van der Heijden op sleutelfiguren van het postmoderne tijdperk zoals: A.R. Penck, Anselm Kiefer, Sigmar Polke, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Jenny Holzer, George Condo, Eugène Leroy en Daan van Golden.

Naast zijn zeer actieve rol als verzamelaar, genoot Martin Visser bekendheid als meubelontwerper. Ook als opdrachtgever liet Martin Visser zich niet onbetuigd: zijn inmiddels tot rijksmonument verklaarde woonhuis in Bergeijk liet hij in 1955 uitvoeren naar een ontwerp van Gerrit Rietveld, met een forse aanbouw in 1968 waarvoor Aldo van Eyck tekende.

In de tentoonstelling:
- Ruim honderd kunstwerken (schilderkunst, sculptuur,
  fotografie, werken op papier)
- Werken in situ van Daniel Buren, Sol LeWitt, Richard Long
  en Lawrence Weiner in de jaren  
  zestig en zeventig speciaal voor Vissers huis in Bergeijk
  geconcipieerd, worden in het
  Bonnefanten opnieuw uitgevoerd.
- Uitgebreide selectie archiefmateriaal waaronder brieven
  en ansichtkaarten van kunstenaars.
- Acht belangrijke meubelontwerpen van Martin Visser.
- Recent gemaakte interieurfoto's van de hand van
  fotograaf Johannes Schwartz geven een
  beeld van hoe het leven temidden kunst, design
  en architectuur eruit kan zien.
- Een speciaal vervaardigde maquette geeft inzicht in de
  bijzondere architecturale ingrepen
  van Aldo van Eyck in het oorspronkelijke ontwerp van
  Gerrit Rietveld uit 1955.
 
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het Kröller-Müller Museum, alwaar ruim 400 werken onder de noemer 'Voorheen collectie Visser' zijn ondergebracht. Het wordt de grootste bruikleenoperatie aller tijden voor het museum, met meer dan honderd kunstwerken die naar Maastricht reizen.

In het Kröller-Müller Museum zijn in dezelfde periode ook werken van de 'Voorheen collectie Visser' te zien in de tentoonstelling Verlangen naar volmaaktheid (1 april t/m 28 oktober 2012). Het gaat hier om werken van Jenny Holzer, Anselm Kiefer, Dan Flavin en A.R. Penck.

Catalogus beschikbaar in de Museum Shop. Met bijdragen van: Evert van Straaten, Paula van den Bosch, Liz Kreijn, Carel Blotkamp, Paula Feldman Sankoff, Guus Vreeburg, Marijke Kuper, Francis Strauven, Kris Dittel en Johannes Schwartz.

Bonnefanten Maastricht