Arbois in Montagnes du Jura - het Franse Juragebergte - enkele fraaie streetviews

De provincie Gerona is de eerste Spaanse provincie bij de passage van de grens met Frankrijk.

Booking.com heeft een aanbod van meer dan 2.330.186 accommodaties over de hele wereld.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils.

Dit jaar viert het Marinemuseum viert zijn vijftigste verjaardag. In 1962 klein begonnen op de zolder van het Peperhuisje, groeide het museum uit tot een ware trekpleister voor de kop van Noord-Holland.

Het silhouet van de Tonijn vertegenwoordigt Den Helder op menig toeristenkaart, met een enorme aantrekkingskracht op vooral Duitse toeristen.

Verjaarscadeau
Het Marinemuseum nodigt iedereen uit om deze verjaardag mee te vieren. Directeur kapitein-luitenant-ter-zee Harry de Bles hoeft over een cadeau niet lang na te denken. “Wij streven naar een record aantal bezoekers in 2012 en een verdubbeling van het aantal donateurs van de Stichting Vrienden Marinemuseum”.
Ter gelegenheid van het jubileum organiseert het museum twee jubileumexposities. “Eén tentoonstelling is een historisch overzicht van de afgelopen vijftig jaar waar we met foto’s en feiten terugblikken op de hoogtepunten, aanwinsten en groei van het museum”, legt de directeur uit. “Voor de tweede tentoonstelling geven vijftig museumvrienden aan wat hun favoriete stuk is uit de collectie van ruim 25.000 geïnventariseerde objecten. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de betekenis die dat stuk voor henzelf, de marine of de stad Den Helder heeft”.

Jubileummanifestatie
Bij een verjaardag hoort natuurlijk ook een feestje. “Op donderdag 12 juli staat een speciale jubileummanifestatie op het programma. Iedereen is uitgenodigd!”, meldt De Bles. “Het museum is die dag gratis toegankelijk en de openingstijden zijn verruimd naar 22.00 uur ’s avonds”. Voor deze bijzondere gelegenheid voert toneelvereniging Pandemonia toepasselijke theatervoorstellingen op en presenteren collega maritieme musea uit het hele land zich samen met Helderse culturele instellingen tijdens een interactieve culturele markt. “Bij een feestje hoort natuurlijk muziek en entertainment. De Marinierskapel treedt op en Helderse muziekgezelschappen betreden het podium”, vervolgt de museumdirecteur. “Een minibivak, stormbaan, roeiwedstrijden, exercitie- en geschutdemonstraties, levend zeeslag en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kort gezegd, er is genoeg te doen”. De innerlijke mens komt ook niks te kort met de aanwezige catering van lokale ondernemers.

Heden ontmoet verleden
Het Marinemuseum is meer dan een terugblik naar het verleden. Enterhaken en automatische geweren, brandstoftanks en biscuitjes, melkpoeder en bouillonblokjes. Drie piratenskiffs vol. Stillevens van de moderne zeeroverij. Te midden van de vele historische stukken lijken de moderne museumobjecten uit de expositie ‘Jacht op Piraten’ wat uit de toon te vallen. Maar volgens De Bles, versterkt de ontmoeting van heden en verleden juist het totaalverhaal van het museum. “De geschiedenis van de Koninklijke Marine slaat niet alleen op de zeehelden van vroeger, maar het zijn ook de verhalen van de marine van vandaag.” Met de anti-piraterijmissie bij Somalië slaat de marine een nieuw hoofdstuk op in haar hedendaagse inzet. De Bles acht het dan ook belangrijk deze operationele geschiedenis te vangen terwijl ze nog geschreven wordt.

Gesimuleerde belevenis
De opening van de nieuwste ‘attractie’ van het museum, het brughuis van geleide wapenfregat Hr. Ms. De Ruyter, was in 2011 een voorschot op het jubileumjaar. De Bles spreekt trots van een “uniek maritiem industrieel erfgoed”, eentje die met de nodige aanpassingen tot de verbeelding van de kritische museumbezoeker spreekt. “Het resultaat is niet alleen een leerzame kennismaking met de 3D-radar en met het schip en zijn bemanning als geheel, maar ook een spannende gesimuleerde belevenis van het leven aan boord.”

Uitsmijter
Met het openstellen van het brughuis zette het Marinemuseum zich nog meer op de kaart in museumland. Ook de Quick Reader–routes, die een stagiair museumstudies ontwikkelde, dragen daar aan bij. Bezoekers kunnen nu met hun smartphone de langs themaroutes in het museum aangebrachte codes scannen om zodoende specifieke verdiepende informatie te verkrijgen. Stoffige vitrines behoren hiermee tot het verleden.